Michael Lundh, tidigare polis. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio
P1

Tendens samtalet: Michael Lundh, tidigare polis

Det blev nästan som en uppenbarelse för Michael Lund när han efter många år som tuff och hårdför polis, fruktad av buset insåg att han inte visste nått om hur kriminella fungerar. Det var först när han verkligen pratade med människorna han hade att göra med som det gick att uträtta nått.

- Jag levde med ungdomsgängen, jag lärde mig att beröring är det främsta brottsförebyggande redskapet. I det livet upptäckte jag felaktigheterna, växte som människa och kunde förändra mitt sätt att möta människor.

Men det var en lång resa, i många år jobbade Michael Lundh i Norrmalmspolisens piketgrupp i Stockholm, han var en av de tuffaste som skrämde livet ur de brottslingar han mötte. Misshandel, lögn och planterade bevis var vardag, berättar Michael. Han gick in i polisrollen totalt och formades av de tuffa kollegorna han då hade runt sig.

Lite av en slump började Michel jobba med ungdomsgängen i Stockholms city, möte mycket värme och insåg då att polisen är så otroligt lite ute bland allmänheten.

Michael kunde inte hålla tyst och efter olika uttalanden i media lämnade han polisjobbet. Enligt hans åsikt så föraktar polisen dem man har mest att göra med, de utsatta grupperna.

- När vi möter dem som vi inte delar åsikt med så vill jag möta med kärlek, säger Michael Lundh.

Marie Hansson (Sveriges Radio Örebro) intervjuar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista