Krister Henrikssons Doktor Glas gjorde stor succé i London Foto: Kerstin Berggren
P1

Kulturradion: Spotlight London - från Shakespeare till Helen Mirren

I det andra programmet i Kulturradions nya serie om engelsk teater dyker järnladyn Margaret Thatcher upp, gestaltad av skådespelerskan Haydn Gwynne i succépjäsen ”The Audience” som varit en av vårens största framgångar i Londons West End.

I föreställningen gestaltar Helen Mirren drottning Elisabeth och pjäsen  handlar om hennes hemliga möten  med tolv olika premiärministrar. Mitt under föreställningsperioden dog verklighetens Margaret Thatcher och i programmet får lyssnarna höra vad det kom att innebära i mötet mellan skådespelarna och publiken.

Kerstin Berggren tar också med lyssnarna bakom kulisserna på två andra föreställningar . Dels det svenska gästspelet där Krister Henriksson gjorde stor succé som Doktor Glas inför en förundrad publik som läste engelska på textremsor. Dels till en ovanlig version av Harold Pinters pjäs ”Old Times”, där Kristin Scott Thomas och Lia Williams växlade roller på torsdagar genom  att singla slant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista