Musikhjälpen 2013. Foto: Viviane Moos/Scanpix.
2013-09-02

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet

Musikhjälpens insamling 2013 kommer att gå till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning och störst risk löper de mellan 15 och 20 år. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. Musikhjälpens insamling för att minska mödradödligheten i världen börjar måndag 9 december och pågår till och med söndag 15 december och pengarna som samlas in går till Radiohjälpen. I år blir det tredje gången gillt för Göteborg som värdstad för sändningarna som pågår dygnet runt i Sveriges Radio och SVT.

Att minska mödradödligheten är ett av FN:s millenniemål, men i dagsläget är det detta mål som är längst ifrån att uppnås. Enligt WHO går det att förhindra cirka 90 procent av alla dödsfall som är kopplade till en graviditet, men då krävs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter.

Varje år dör omkring 50 000 tjejer till följd av osäkra aborter. Långt ifrån alla i världen har tillgång till preventivmedel och sexualupplysning.

För varje kvinna som dör på grund av graviditetsrelaterade skador är det ett tjugotal andra som ställs inför allvarliga och långvariga konsekvenser. Det kan handla om en lång återhämtning efter en svår förlossning som gör att familjen har svårt att försörja sig.Om mamman är sjuk efter sin graviditet kan hon få svårt att ge sitt barn mat, vård och fysisk närhet vilket försätter barnets liv i fara.

– Nu när vi är inne på sjätte året vet vi hur stor kraft Musikhjälpen har och att det verkligen är ett projekt där unga hjälper andra unga. Vi hoppas förstås på att vi i år ska slå rekord i engagemang från folk runt om i landet, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen på Sveriges Radio.

Nytt för i år är att UR har tagit fram ett pedagogiskt utbildningsmaterial om mödradödlighet för att ytterligare belysa årets tema. Materialet erbjuds som underlag för lärare som vill arbeta med frågan i skolan, men finns också att ta del av på musikhjälpen.se

 – Det känns häftigt att vi tillsammans med UR i år kan erbjuda skolor material till sin undervisning. Musikhjälpen handlar ju inte bara om att ge utan även om att höja kunskapen om ett visst tema, säger Julia Blomberg.

Läs mer om årets insamlingstema på musikhjälpen.se  

Om Musikhjälpen
Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna engagerar sig även stora delar av den svenska artisteliten på olika sätt. Många stöttar insamlingen genom att besöka glasburen, andra skänker gåvor till auktionen eller startar egna insamlingar. Glasburen har bland annat gästats av artister som Robyn, Laleh, Yohio, Kapten Röd, Rebecca & Fiona, Miss Li, Petter, Veronica Maggio, Salem Al Fakir, Eric Saade, Anna Ternheim, Movits, Fibes, Oh Fibes!, Looptroop Rockers, Takida, Daniel Adams-Ray, Carola och Plura.

Musikhjälpen gjorde sin debut i Malmö 2008 då Malmöborna tillsammans med resten av Sverige samlade in drygt tre miljoner kronor till människor på flykt. Sedan dess har engagemanget och den insamlade summan ökat för varje år. Förra året samlade Musikhjälpen in 23,3 miljoner kronor till kampen för att barnen i slummen ska få tillgång till rent vatten. Insamlingen leddes av programledartrion Jason Diakité, Gina Dirawi och Kodjo Akolor. Vilka som kommer leda årets upplaga av Musikhjälpen presenteras i ett senare skede.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar också i SVT2.

Pressbilder

Musikhjälpen
2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. Foto: Liba
Taylor/Scanpix. The Collage of Nursing i Calcutta, en barnmorskestudent lyssnar på barnets hjärtslag. http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969660_1333_2000.jpg

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. Foto: Viviane Moos/Scanpix.
Indien, barnmorska med patient.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969654_2000_1323.jpg 

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. Foto: Karen Kasmauski/Scanpix.
Bangladesh, en 15-årig tjej med sitt nyfödda barn.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969649_2000_1333.jpg

Musikhjälpen 2012 i Malmö. Foto: Julia Lindemalm.
Malmö, Musikhjälpens glasbur i december 2012.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2855912_2000_1333.jpg

Julia Blomberg. Foto: Julia Lindemalm.
Projektledare Musikhjälpen, Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2800693_1333_2000.jpg 

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Frisk, projektledare Sveriges Radio
robert.frisk@sverigesradio.se 
070 56814 63

Julia Blomberg, projektledare Sveriges Radio
julia.blomberg@sverigesradio.se 
0768 64 07 39

Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se 
070 8847070

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se  
073 5340777

Presskontakt:
Helena Iles
helena@iles.se
0739 80 52 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista