P1

Nya Vågen: Knausgårds kamp är över och skyskrapan som symbol

I dagarna kommer den avslutande delen av Karl-Ove Knausgårds romanprojekt Min Kamp. I den sjätte delen handlar det en hel del om hur de tidigare böckerna i serien tas emot när de kommer. När nu hela sviten är utgiven och läst diskuterar vi Knausgårds kamp med SvD:s kulturchef Daniel Sandström och Marie Lundström, programledare för Lundströms bokradio i P1.

Nya vågens Morris Wikström åker också till Oslo för att undersöka Knausgårds inflytande i Norge, där Min Kamp del 6 gavs ut redan 2011. Vilket eftermäle har böckerna fått och hur ser kritikerna på debatterna som uppstod i samband med att böckerna gavs ut nu, med ett par års perspektiv?

I Nya Vågen också om människans strävan att bygga högre och högre, helst högst. Den senaste tiden har planer på skyskrapor presenterats i både Stockholm och Göteborg. Men vad är det som lockar byggherrar och politiker att resa dessa torn? Och vad säger det om vår samtid att städer över stora delar av världen tävlar om vem som kan nå högst? Är det rationell stadsbyggnad eller fåfänga försök till varumärkesbyggande? I studion för att diskutera detta finns bland andra Jan Jörnmark, författare och docent i ekonomisk historia, och Dan Hallemar, landskapsarkitekt och redaktör för tidskriften Arkitektur.

Programledare Morris Wikström

Producent Thorbjörn Karlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista