1 av 2
Kristofer och Magnus i Refused. Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio
2 av 2
Dennis Lyxzén i Refused. Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio.

Musikguiden i P3 med Tina Mehrafzoon: Refused-special

När de före detta medlemmarna i hardcorebandet Refused träffades för första gången för ett allvarligt snack om en återföreningsturné bestämde de att hela turnén skulle börja och sluta i Umeå - staden där bandet bildades 1991.

Så fick det bli. Och efter att Refused åkt världen runt på en utsåld återföreningsturné, återvände de för ett sista farväl på hemmaplan. Musikguidens liveredaktion var på plats när Refused gjorde sin sista stora spelning på Exel Arena i Umeå inför 3000 fans den 15 december 2012.

Refused var ett banden som satte hardcoregenren på kartan i svenska medier i mitten av nittiotalet. Sen dess har det varit ganska tyst, åtminstone i det allmänna surret. Under ytan har däremot hardcorescenen bubblat på. Reporter Sofia Thermaenius åkte till Skarpnäck utanför Stockholm för att ta tempen på hardcore idag:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista