1 av 2
Kent Öhman och Johan Christiansson, Socialarbetare Foto: Lotta Erikson/Sveriges Radio
2 av 2
Kent Öhman och Johan Christiansson, Socialarbetare Foto: Lotta Eriksson/Sveriges Radio
P1

P1 Dokumentär: Johan och Kent i samhällets tjänst - en dokumentär om två socialarbetare, av Lotta Erikson

I Sverige är 100 000 människor i någon form av vård för sitt missbruk. Det kan vara alkoholmissbruk eller narkotika. Några har som jobb att få de här människorna på rätt köl, få dem att ändra sitt liv och inte dricka eller knarka ihjäl sig. Två av dem är socialarbetarna Johan Christiansson och Kent Öhman.

De arbetar vid socialtjänsten på Södermalms Stadsdelsförvaltning vuxenenheten. De är samhällets arm som sträcks ut när folk har hamnat snett. Inte sällan är det den sista handen som sträcks ut. De ger aldrig upp om klienter trots att år av missbruk ibland ger klienten en dålig prognos.

Johan och Kent är själva sådana som aldrig får sju rätt på V75 och som ibland dricker för mycket på helgen, men jobbar år ut och år in med människor som har det betydligt värre. Det händer att de går på begravningen av en gammal klient, att det är de som berättar för barn och närstående om vem deras pappa och make var de senaste åren. Inte sällan är de den enda mänskliga kontakten, de sista som kände honom.

I programmet följer man Johan och Kent i arbetet på socialtjänsten. De befinner sig mitt i verkligheten, mitt i en kokande gryta av trubbel. Livet står på ända varje dag och de kommer för att ordna till det, åtminstone för stunden. De har tagit barn från föräldrar och gjort sådant som de tycker är svårt.  Ändå tror de på samhällets regelverk. Att vi inte tillåter människor att supa eller knarka ihjäl sig. Att det finns ett samhälle som bryr sig.

av Lotta Erikson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista