Gudstjänst från Södra Vätterbygdens Folkhögskola Pastor Jan Eirestål predikar om ”Rik inför Gud” Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
P1

Gudstjänsten: Rik inför Gud

Vad är rikedom? Gudstjänsten handlar om hur Jesus vänder sig emot habegäret. Mannen i söndagens text tänkte inte på att skapa jobb eller att dela med sig. Han ville bara bli ännu rikare. I söndagens text berättas om hur en man, mitt i sin strävan att bli ännu rikare, dör. Predikan i gudstjänsten visar hur ett sådant människoöde, i en liknelse av Jesus, är väl tillämpligt på många sammanhang i den rika delen av världen idag.

Om att vara rik inför Gud, predikar pastor Jan Eirestål den 17:e söndagen efter Trefaldighet, när radiogudstjänsten sänds från Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Elever på skolans bibellinje berättar också om sina funderingar kring vad rikedom är. Medverkar gör också musiklinjens elever, samt lärare på folkhögskolan.

Om Södra Vätterbygdens Folkhögskola
På höjden över Jönköping vid Stadsparken och med en förunderlig utsikt över Vättern och staden ligger Södra Vätterbygdens folkhögskola.

Folkhögskolan, i dagligt tal kallad SVF, startade sin verksamhet 1919 i centrala Jönköping. Sedan 1930 återfinns skolan uppe på höjderna i stadsdelen Mariebo. Arkitekten Carl Nyrén har ritat många av skolans byggnader och stod därigenom bakom skapandet av en sammanhållen arkitektonisk miljö. Huvudman är Svenska Missionskyrkan.

Idag har SVF sex utbildningslinjer: Allmän linje, Bibellinjen, Collegelinjen som är ett utbytesprogram i samarbete med North Park University i Chicago, Musiklinjen samt de två yrkesutbildningarna Grafisk form & Kommunikation och Journalistlinjen. Det är många sökande till skolans linjer och många bor i internatet på skolan.

Medverkande:

Jan Eirestål, predikant

Lars-Bertil Florén, gudstjänstledning

SVF Musiklinjes kör

Andreas Glans, körledare,

Gittan Glans, piano

Agnes Ståhl, piano

Petter Ferneman, dragspel

Aaron Lindström, gitarr

Karin Sandell, fiol, solist

Samuel Lideberg, cello

Jonatan Sagemo, kontrabas

Lisa Bengtsson, elbas

Sofia Sporre sång

Tobhias Gräns, slagverk

Josefin Nordlund, trumpet

Martin Larsson, trumpet

Amanda Uhlin, eufonium

David Mattsson, klarinett

Flöjensemble med Emelie Axelsson, Sofia Sporre, Olivia Seger, Camilla Dotevall, Hila Svennberg under ledning av Johan Henningson.

Elever från Bibellinjen,

Mattias Persson, Olivia Salomonsson, Frida Hellsing, textläsning

Lovisa, Talp, David Ruther, förbön

Linnea Palmgren, Jonatan Florén, Johanna Forzelius, samtalade

Tekniker Lennart Nilsson, Magnus Walfridsson.

Producent Karin Malmsten Sveriges Radio Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista