Notera hålet i bordet och Petters keps! Trollkarlen Tom Stone och kognitionsforskaren Petter Johansson diskuterar vad deras konster och experiment kan avslöja om mänskligt beteende, med programledare Lars Mogensen. Foto: Thomas Lunderquist
P1

Filosofiska rummet: Trolleri och självbedrägeri

Att trollkonstnären gömmer ett kort i rockärmen eller i bakfickan, det har vi väl länge misstänkt. Men att forskare lurar oss när de gör enkäter, det är vi kanske inte beredda på. Ändå händer det, till och med här i trygga Sverige!

Kognitionsforskarna Petter Johansson och Lars Hall visar i sina bedrägliga experiment hur vi har anledning att misstro våra sinnen och för den delen också robustheten i våra estetiska, moraliska och politiska val.

Hör mer om deras internationellt uppmärksammade begrepp ”Choice Blindness” – beslutsblindhet –  och om andra trollerikonster när Petter Johansson samtalar med trollkarlen Tom Stone och programledare Lars Mogensen.

Producent är Thomas Lunderquist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".