1 av 2
Tendens: Sommaren i Husby Foto: Sukran Kavak/Sveriges Radio
2 av 2
Tendens: Sommaren i Husby Foto: Sukran Kavak/Sveriges Radio
P1

Tendens: Sommaren i Husby

Under några intensiva dagar i maj var det upplopp i Husby, med brända bilar, stenar mot polisen och demonstationer. Men hur fortsatte sommaren i Husby? Tendens reporter Sukran Kavak är i Husby under sommaren efter kravallerna.

På kolonin i Husby står 60-årige Daniel, i en i hopväxt kolonilott och tittar ut över det höga ogräset.

- Jag funderar på om jag ska odla lite grönsaker och potatis eller lämna ifrån mig kolonin. Barnen har flyttat ut och jag känner mig ganska ensam. Samtidigt kan det vara bra att behålla den, att jobba i kolonilotten får tiden att gå.

På torget, där det i början av sommaren var fullt med journalister och ungdomar, som väntade på kvällens upplopp, sitter nu 77 åriga Eva. Hon tittar ut över torget och äter på en glass. 

- Det där med relationer och sex har det inte blivit så mycket av i mitt liv. Jag var så mån om min frihet. Men nu känner jag att jag är redo att träffa någon.

Vid en miljöstation, som är täckt med vit plast efter att ha brunnits ner under upploppen, står glassbilen omringad av barn som är glassugna.

- Det är skönt med sommarlov. Alltså skolan är också rolig men det finns några killar som brukar kasta saker på mig, när jag vänder mig bort. Det är inte så kul. Jag vet inte varför de gör så alltid, säger Fatum som är 12 år.

Två program om Sommaren i Husby sänds 16 septermber och 18 september kl. 11.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista