Radioteater UTFÖRSÄKRAD - berättelser från Sverige 2013
P1

Radioteater: Utförsäkrad - berättelser från Sverige 2013

”Det var inte mitt fel. Det var en trafikolycka Jag var lycklig, frisk och hade ett bra arbete. Livet ändrades på några sekunder. Kanske vore det bästa att bara dö. Det blir väl billigast för staten.”

Berätta om hur du har det! Den uppmaningen på nätet från projektet SocialAktion fick människor med erfarenhet av de nya sjukförsäkringsreglerna att börja formulera sig. Breven strömmade in till deras hemsida, och sammanställdes till ”Onådiga luntan”.

Berättelserna handlar om hur livet förändrades efter bilolyckan eller cancern, om att vara sjuk, ha värk och inte bli trodd, om att bli fattig, inte har råd att hämta ut sina mediciner, ge sina barn bra mat eller nya skor.

- Det svåraste var att välja. Alla vittnesmål var så gripande. Och mönstret blev så tydligt. Att de sjukaste, sköraste människorna i vårt samhälle utsätts för detta är ovärdigt, hemskt, berättar Gunilla Bresky, som gjort ett urval av breven och sammanställt dem för radio.

- Och det är inga enstaka undantag. Det handlar om många, många och i hela landet. Därför har jag bett skådespelare i olika åldrar och med olika dialekter att tolka texterna. Och alla jag frågat har svarat: ” Ja, det vill vi verkligen göra. Det är viktigt.”

Medverkar gör: Ann Petrén, Lennart Jähkel, Lo Kauppi, Vanja Blomkvist, Agneta Ahlin, Siri Hamari, Diya Shaher, Mirja Burlin, Anna Azcárate, Margareta Stone, Kajsa Reingardt och Cecilia Nilsson. Musik: Hans Sandin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista