Agnes Åkerlund är en av medlemmarna i juryn för Barnens Romanpris 2013. Foto: Helene Almqvist.
P1

Barnens Romanpris: Barnjuryn pratar om ”Jag är en pojke med tur” av Monica Zak

Vilken är 2013 års bästa barnbok för 9-12-åringar? Det ska en barnjury bestående av fem sjätteklassare från Gävle bestämma. Juryn har läst de fem nominerade böckerna till Barnens Romanpris 2013 och varje vecka samtalar de om en av böckerna. I veckans program: ”Jag är en pojke med tur” av Monica Zak. Programledare är Ylva Mårtens.

Om boken:

Esmats pappa blir dödad av talibaner och han, hans mamma och syster måste fly från hembyn uppe i bergen i Afghanistan. När de kommer fram till huvudstaden Kabul tappar de bort varandra. Esmat är sex år och helt ensam i en mångmiljonstad. Men några gatupojkar lär honom hur man kan överleva och så dyker en man upp som erbjuder honom jobb i en mattfabrik. Han får ingen lön, men mat och en sovplats. Och så tjatar han sig till att få lära sig läsa. Men Afghanistan är ingen trygg plats och Esmat ger sig ut på flykt igen – till Sverige.

Sändningsdatum i P1: Onsdag 9 oktober kl 14:35, med repris 10 oktober kl 18:45 samt P4 söndag 13 oktober kl 08:05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista