Kompositörerna Kaj Chydenius och Henrik Otto Donner står för en nyare trend i den finlandssvenska revymusiken. Foto: Leif Öster/Yle
P2

P2 Dokumentär: Finlandssvensk revyskatt del 2

"Gömd eller bara glömd" är underrubriken i den andra delen av "Finlandssvensk revyskatt". Anna Vilén letar vidare efter bortglömda revypärlor och hamnar både hos Bengt Ahlfors och Lilla Teatern i Helsingfors. 

– Mina revyer handlar mestadels om erotik och politik, säger Bengt Ahlfors, som är en flitig revymakare, vissnickrare, regissör och pjäsförfattare.
På ”Lilla Teatern” produceras föreställningar som ofta gått på export till Sverige. Här var Erna Tauro huskompositör och skräddarsydde musiken till skådespelarnas röster och sätt att sjunga. Det politiska 60-talet står i fokus med bland annat ”Pragvåren” och Lasse Pöystis möte med Papadopulous.
Elina Salo sjunger ”Har du visor min vän” och en troligen aldrig spelad (förutom vid själva inspelningen)  dissonant version av landsplågan ”Letkajenkka” får nu sin nypremiär.
Kompositörerna Kaj Chydenius och Henrik Otto Donner står för en nyare trend i den finlandssvenska revymusiken med sånger som ”Tango Finlandia” och ”Liten prylvals med stake”. 
P2 Dokumentär av Anna Vilén


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista