P1

Nya Vågen: Makt, kärlek och svek - Bonnierfamiljen under lupp och spöken på film

Nu kommer två böcker som skildrar och vill förklara hur Bonniers blev det som det är idag, "Lucke & Lull" av Björn af Kleen och "Firman" av Bernt Hermele. I Nya vågen diskuterar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, och Sveriges Radios mediekommentator Åke Pettersson böckernas skildringar av maktkamperna, arvstvisterna och släktbanden.

Utmaningarna saknas inte för Bonniers den här hösten, lönsamheten hackar i digitaliseringens spår och jakten på en ny ledare efter avgående Jonas Bonnier pågår - en VD som får räkna med att spotta i nävarna för att få mediekoncernen att få upp farten igen. Men familjeföretaget Bonnier är inte enbart makt, medier och pengar, utan i allra högsta grad ett eget universum av släktband, traditioner och skrivna - och oskrivna - lagar. Nu kommer två böcker som skildrar och vill förklara hur Bonniers blev det som det är idag, "Lucke & Lull" av Björn af Kleen och "Firman" av Bernt Hermele. I Nya vågen diskuterar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, och Sveriges Radios mediekommentator Åke Pettersson böckernas skildringar av maktkamperna, arvstvisterna och släktbanden. Är böckerna debattskrifter, viktiga dokument om Bonniers mediemakt eller affärs-och familjehistorier? Eller allt på samma gång? Och går det att sia om hur Bonnierkoncernen kommer att utvecklas? Kommer makten att bestå?

Och så är det dags för en riktig skräckfilm, The Conjuring, som kritikerna dubbat till  "räddningen för skräckfilmsgenren". Den har redan skrämt slag på publik över hela världen med historien om hur två forskare - som ägnar sig åt paranormala fenomen - hjälper en familj som drabbats av mörka krafter i ett nyinköpt hus på den amerikanska landsbygden. Nya vågens programledare Måns Hirschfeldt pratar om vårt behov av skräckisar med filmkritikern Ronny Svensson och Jenny Teleman, Sveriges radios kulturredaktionen.

Programledare: Måns Hirschfeldt

Producent: Maria Götselius

Reporter: Isa Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista