Kropp & själ P1. Ulrika Hjalmarson Neideman, programledare. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Kropp & Själ – Den gäckande borrelian

En novembermorgon vaknar Karin av att hon har svårt att andas, har ryggvärk och svettas. Läkarna kan inte förstå vad det är, trots att besvären blir allt märkligare. Karin blir yr, börjar höra barnröster och upplever märkliga ljud och lukter. Hon hallucinerar, får panikångest och rasar i vikt. Ett tag tror hon att hon håller på att bli galen, men så efter fem månader kommer svaret, det är borrelia, och hon kvicknar till så fort hon börjar medicinera.

- Symtomen är egentligen inte märkliga, borrelia är en ny sjukdom som vi inte riktigt har vant oss vid, säger forskaren Dag Nyman.

Många borreliafall upptäcks inte direkt, och dessutom finns hundratals svenskar som inte litar på diagnosmetoderna utan åker utomlands för att få diagnos och behandling. Svenska myndigheter undersöker nu alternativa sätt att upptäcka smittan. Dagens Kropp & Själ diskuterar varför det ibland är svårt att diagnosticera sjukdomen och hur det kommer sig att en del får kroniska besvär.

Sjukdomen upptäcktes på 70-talet i staden Lyme i Connecticut efter att en grupp människor varit oförklarligt sjuka i 20 år. Den unge läkaren Allen Steere lyckades lista ut att den gemensamma nämnaren var fästingbett. Idag vill han helst inte uttala sig om sjukdomen då han fått flera hot från sjuka som känner sig missförstådda.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista