P1

Ny Radioföljetong: prisbelönta "Kupé nr. 6" av Rosa Liksom

Det är tidigt 80-tal och en ung, finsk kvinna som studerat arkeologi i Moskva, tar Transsibiriska järnvägen mot Mongoliet i hopp om att få se några mytomspunna hällristningar. Hon tvingas dela kupé med en rysk man som förutomatt han hanterar sin kniv på ett oroväckande sätt, verkar betrakta vodka som vatten. I den trånga kupén möter öst väst, och under den flera veckor långa resan berättar flickans reskamrat hårresande historier om sitt liv och sitt land, Sovjetunionen. Hans språk när det gäller kvinnor och andra folkslag är bland det grövsta flickan nånsin hört.

”Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia", stod det i motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6. Romanen är nu också nominerad till Nordiska Rådets stora litterära pris.

Sannamari Patjas, som själv kommer från Finland, läser Rosa Liksoms bildrika roman som är översatt av Janina Orlov. Producent är Kerstin Wixe.

Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara från finska Lappland. Flera av hennes tidigare böcker finns utgivna på svenska, t.ex  ”Station Gagarin”, ”Paradis Ultra Light” och ”Frusna Ögonblick”. Rosa Liksom bor numera i Helsingfors och är också  verksam som konstnär.

Rosa Liksoms följetong "Kupé nr. 6" sänds torsdag 10 oktober - 4 november i 18 delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista