Gunnar Bolin. Foto: Micke Grönberg
P1

Kulturradion: Gunnar Bolin på Bokmässan

Då romanens nu är ett då - om historia och romanskrivande. I Kulturradions direktsändning från Bokmässan i Göteborg samtalar Gunnar Bolin med inbjudna författare om vinsten och vådan av att använda historien som inspiration och fond i romanskrivandet. Hur drabbas man av en särskild period, händelse eller person och hur skapar man en läsvärd historia av historien? Varför ger inte alltid intressant historia en läsvärd roman? Vilka knep och genvägar finns det och vilka är de vanligaste fallgroparna?

 

Att romaner med historisk bakgrund lockar många läsare vet vi, minns bara böckerna av Vilhelm Moberg, Agneta Pleijel, PO Enquist, Carina Burman, Per Anders Fogelström, Olov Svedelid, Alice Lyttkens, och Jan Guillou - och detta är då bara några av alla svenska författare som skrivit med historia som källa.

Höstens utgivning rymmer också nya alster, mycket omtalade är redan Gabriella Håkanssons tegelstensroman Aldermanns arvinge och Kjell Westös Hägring 38, som utspelar sig på 30-talet strax innan världskriget bryter ut.

Producent: Maria Götselius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista