Barnen i P1. Tyra och mamma Yvonne. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio
P1

Barnen: Gruppboende för barn - ”Asperger låter som ett träd.” Del 2 av 2

- När jag först kom till Mikaelgården var jag mest med fåren, åsnan och hästarna. För allting var så jobbigt i början. Jag skrek rätt ut för det gjorde så ont – inuti.

För fyra år sedan kom Tyra, 15 år, till skolan Mikaelgården utanför Järna. Då var hon i dåligt skick. Trött efter att i flera år kämpat för att klara av takten och det sociala trycket i skolan. Till Mikaelgården kommer barn som har särskilda behov av olika slag. Tyra har diagnosen asperger.

- I min förra skola blev jag kallad för dampunge, så när mamma sa att jag hade asperger blev jag nästan glad. Det låter så vackert... och jag tänker på ett träd.

Under det första året på skolan bodde Tyra i ett av skolans gruppboenden för barn, medan hennes mamma bodde kvar på deras gamla adress. Och att bo på ett gruppboende kunde vara svårt ibland:

- Man fick inte ringa hem tillräckligt ofta, tyckte jag. Om man är trött och ledsen måste man få ringa sin mamma och jag tyckte inte alltid att jag fick det.

Mikaelgården är en grundskola som ger undervisning efter barnens behov och som bygger på waldorfpedagogik och läkepedagogik. Då har konstnärliga ämnen och musik en stor plats och för Tyra, som spelar flera instrument är musiken särskilt viktig:

- Våra musiklärare här är bra, för alla barn får vara med och spela, oavsett hur musikalisk man är. Musiken för mig är typ allt. Utan musik skulle jag inte kunna leva.

Barnen följer i två program elever vid Mikaelgården i Järna. Hur är det att vara barn – när man inte passar in i samhällets givna ramar?

- Äh. Att vara som alla andra - vad är det som är så kul med det? Och vem bestämmer vad som är normalt?

Barnens serie från Mikaelgården del 2. Fredag den 27 september 11.03.

Ett program av Jonna Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista