Niclas Albertsson och Karin Ernstsson. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2013-09-13

Rena rum - ny serie i P1 om städning

Det finns få saker i vår vardag som väcker så starka känslor som städning. Rena rum i P1 tar dig med på en städresa genom olika generationer, klasser och kulturer. Seriestart måndag 23 september kl. 10.35 i P1.

Varför blir en del irriterade så fort en dammråtta rullar fram över golvet och varför bryr sig andra inte det minsta om att det är lite skitigt?

– Jag får ett infall och städar mitt rum ungefär en gång om året. Men efter en vecka ser det likadant ut igen. Det blir en ond cirkel, säger tonårstjejen när hon blickar ut över sitt stökiga rum.

Programserien Rena rum av Niclas Albertsson och Karin Ernstsson

belyser städningen ur olika perspektiv. Rena Rum besöker en kvinna från Palestina som berättar om sina medsystrars eviga skurande för att försöka göra det egna hemmet till ett paradis i denna kaotiska del av världen.

En städerska berättar att det fortfarande finns de som inte hälsar när hon kommer dragande på sin städvagn. Samtidigt slår Socialstyrelsen fast att städningen är oerhört viktig för vår hälsa. I en rapport visar myndigheten att städningen i våra skolor blir allt sämre och att det i sin tur kan förvärra allergier. 

Rena rum berättar även om vilken syn svenskarna hade på städning och smuts i bondesamhället och hur  kunskapen om smittspridning fick oss att börja skura frenetiskt.

Rena rum startar måndagen den 23 september kl. 10.35 i P1.

Pressbild:
Niclas Albertsson och Karin Ernstsson. http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2987477_2000_1331.jpgFoto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio


För mer information, vänligen kontakta:
Niclas Albertsson
niclas.albertsson@sverigesradio.se
0470-72 60 66

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se
0470-72 60 53

Caroline Meyer Lagersparre
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista