1 av 2
Kropp & Själ – De osynliga kemikalierna Gamla leksaker har ofta höga halter av tungmetaller i plasten Foto: Gustav Asplund
2 av 2
Kropp & Själ – De osynliga kemikalierna Många kemikalier döljer sig i dammet i våra hem. Foto: Gustav Asplund
P1

Kropp & Själ – De osynliga kemikalierna - del 1

Ett vanligt hem är fullt av miljögifter. De finns i möbler, textilier, leksaker och elektronikprylar, men de stannar inte där utan sprider sig vidare. I ett tunt lager damm på en bokhylla finns rester av en rad olika ämnen som kan vara hälsofarliga.

Dammet fungerar som en reservoar för många kemikalier. Att analysera dammet ger en bra bild av vilka kemikalier som finns i hemmet och som vi utsätter oss för dagligen.

Dagens Kropp & Själ åker hem till en barnfamilj och dammsuger för att se hur mycket ftalater och bisfenol A och andra hormonstörande ämnen som finns i ett hem. Det här är första delen i en serie på två program om de dolda kemikalierna i våra hem och om vad man kan göra för att minimera dem. Medverkar gör bland annat Åke Bergman, professor i miljökemi. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista