Jazzkatten Statyetter Foto: Stina Gullander/SR
2013-09-16

Årets nomineringar till Jazzkatten klara

I samband med en direktsänd gala den 15 oktober delar P2 Sveriges Radio ut det ärofyllda priset Jazzkatten. Nu presenteras de nominerade i de fyra priskategorierna Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling och Årets kompositör. Guldkatten utses i år direkt av jazzredaktionen vid Sveriges Radio och går till någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz.

– Det är alltid lika svårt att sålla bort alla de fantastiska musiker som vi har, för att få fram bara tre i varje kategori. Samtidigt är det en lycka att få befinna sig mitt i svenskt jazzliv idag, kvaliteten är oerhört hög och tillväxten god, säger Marie Vesterholm, Jazzkattens juryordförande och jazzchef på P2 Sveriges Radio. 

Här är de nominerade till 2013 års Jazzkatter:

Årets musiker
Lars Danielsson
Mariam Wallentin
Mats Äleklint                 

Årets grupp
Fire! Orchestra
Klabbes bank
Tonbruket 

Årets nykomling
Thomas Backman
Lisa Bodelius
Anna Högberg

Årets kompositör
Goran Kajfes
Anna-Lena Laurin
Oscar Schönning

Guldkatten
Utses i år av jazzredaktionen vid Sveriges Radio till någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz.  

Mer om Jazzkatten-galan
Jazzkatten har delats ut sedan 1993 och i år delas priset ut under en direktsänd jazzgala som sänds i P2 från jazzklubben Fasching i Stockholm den 15 oktober kl 19.00. Under galan uppträder fjolårets vinnare av Jazzkatten, bland andra Nina de Heney, Isabel Sörling Farvel och gruppen Seval. Dessutom uruppförs årets beställningsverk av Klas Henrik ”Klabbe” Hörngren.

Totalt fem statyetter tillägnas aktörer som på olika sätt gjort det gångna året unikt. Priskategorierna är Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling, Årets kompositör och Guldkatten. Vinnarna får en glasstatyett i form av en katt-tass formgiven av Halvard Börgesson Skeie och Benjamin Slotteröy.  

Här finns mer information om Jazzkatten 2013
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4427&grupp=18793&artikel=5645530  

Pressbilder:
Jazzkattten Statyetter. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio  
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1571413_2000_1333.jpg 
Marie Vesterholm, Jazzkattens juryordförande och jazzchef på P2 Sveriges Radio. Foto: Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1572105_1120_1654.jpg  

För mer information, vänligen kontakta:
Marie Vesterholm, jazzansvarig på Sveriges Radio marie.vesterholm@sverigesradio.se  
08-7841821 

Susanne Tellinger, pressansvarig P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se 
08-784 6570  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista