Europaväg 45, strax utanför Karesuando. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio
P1

Kulturradion: Europaväg 45

Urbaniseringen och den allt jämt ökande klyftan mellan stad och landsbygd, är en av de stora framtidsfrågorna. Trots att tekniken idag kan göra det möjligt att arbeta långt utanför stadsgränserna, växer storstadsområdena i snabb takt. Vad händer med dem som inte vill eller som inte kan flytta? Vad betyder det för berättelserna och kulturen? I höst reser Sveriges radios kulturredaktion längs E45:an, som är den längsta europavägen i Europa - och i Sverige.

Den börjar i Karesuando i norr för att ta slut på Sicilien i Gela. På vägen passeras ett otal små glesbebyggda inlandssamhällen, stora städer, fjäll, hav, rikedom, fattigdom, bildningcentrum och avfolkad konkurs.

Kulturradion stannar på platser som Jokkmokk, Rom, Sunne, Hamburg och Åmål. Det blir också en och annan avstickare, på breda och smala vägar.

Oavsett om det är en miljonstad eller en liten by, så finns spänningen mellan centrum och periferi. Vad handlar den om? Och hur påverkar den kulturen? Kan en utflyttningsort vara ett skapande centrum eller blir kulturen ett redskap - inte ett uttryck - för att få orten på fötter igen? Har det i så fall någon betydelse?

Kulturredaktionen ger sig ut för att se vart vägen leder och diskuterar riktningen med inflyttare och utflyttare, konstnärer och politiker, turister och bofasta - stoppen blir många på Europaväg 45, nästan 500 mil lång.

 Resan börjar i Karesuando 25 september P1 klockan 14.03.

Programledare: Fredrik Wadström och Anneli Dufva

Producent: Maria Götselius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista