P1

Nya vågen: Den förbjudan fetman

Böcker om 5:2 bantning toppar just nu försäljningslistorna, igår var det LCHF och GI-litteraturen. Vad innebär det att vara tjock i en tid då fetma ses som en dödssynd och avsaknaden av överviktiga på kulturens scener är i det närmaste total. Hur blev fetman så tabu i kulturen- och vad representerar den?

I två av veckans kulturradio-program diskuteras fetma och synen på feta , dels i onsdagens  NYA VÅGEN där Julia Skott, författare till den nyutgivna boken Kroppspanik debatterar med etnologen Gabriella Nilsson och regissören Jörgen Dahlqvist, dels i fredagens KINO  som tar Ulrich Seidls nya film Paradis: Hopp om en tonårsflicka på bantningsläger och porträtterar två skådespelerskor som lyckas bli namn på vita duken trots att de inte är trådsmala.

Dessutom i veckans NYA VÅGEN: Kritikersamtal med Barbro Westling och Rikard Loman om Helsingborgs Stadsteaters uppsättning av Hamlet  och ett reportage inför årets stora nordiska dokumentärfilmsmönstring, Nordisk Panorama, som inleds i helgen i Malmö. Där diskuteras etiska dilemman i filmprocessen när verkligheten utforskas.

Programledare: Lena Birgersdotter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista