Barn från klass 1-2 på Julita skola i Sörmland.Från vänster: Vilja Wising, Ella Hanley Forsmark, Sofia Karlsson, Hanna Esbjörnsson Mosesson och Isak Bertilsson. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio
P1

Tendens Tema Klimatångest: Hela världsbilden rubbades när klimathotet kom nära

Nu i slutet av september släpper FN:s klimatpanel IPCC sin nya klimatrapport. I samband med det sänder Tendens tre program om klimatångest. I första delen ger elever i klass 1-2 på Julitaskolan i Sörmland ger sin bild av vad som kan hända i och med klimatförändringarna.

- Den där chockartade känslan... Jag såg framför mig en hemsk framtid med krig, svält och massdöd. Samtidigt såg jag människor omkring mig som fortsatte att leva som vanligt.. Det spädde på min ångest. Det var de som ignorerade klimatfrågan som skrämde mig mest.

För några år sedan kom klimatfrågan att bli en vändpunkt för Idah Magnusson. Klimatförändringarna och dess följder kom nära och hon gick igenom en existentiell kris.

- Jag gick till och med ner i vikt, ville inte unna mig onödiga saker, som bullar, när människor i andra världsdelar redan nu drabbas hårt av klimatförändringar. Jag såg mig själv som en viktig del i ett större kretslopp.

Och när det under klimattoppmötet i Doha förra året kom fram att temperaturen kan stiga med fyra grader istället för två under de kommande 50 åren – valde Idah Magnusson och några andra föräldrar att starta nätverket Föräldravrålet, som kräver att politiker och andra makthavare tar klimathotet på allvar:

- Det finns en risk på tjugo procent att mina och andras barn måste uppleva en temperaturökning som kan ge katastrofala följder. Då ger jag gärna 100 procent av min vakna tid för att förhindra det.

Nu i slutet av september släpper FN:s klimatpanel IPCC sin nya klimatrapport. I samband med det sänder Tendens tre program om klimatångest. Del 1 måndag 30 september klockan 11.03, där också elever i klass 1-2 på Julitaskolan i Sörmland ger sin bild av vad som kan hända i och med klimatförändringarna:

- Jag vet ju i alla fall att växterna kommer att dö.. Och eftersom vi får syre från växterna så kommer vi ju också att dö, så det blir ju inte så jättebra, tror Hanna Esbjörnsson Mosesson.

- Man borde uppfinna en bil som går på vatten eller på något annat som är bra för naturen! Vi barn kan ju bli uppfinnare när vi växer upp, föreslår Ella Hanley Forsmark.

Men du tror inte att vuxna kan ordna det redan nu?

Jo. Om de får den tanken...

Producent Jonna Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".