Vetenskapsradion Klotet - Vattenfalls kamp om de tyska kraftnäten I Hamburg folkomröstas det ifall staden ska köpa tillbaka el-,gas- och fjärrvärmenäten från svenska Vattenfall. Foto: Marcus Hansson / Sveriges Radio
P1

Vetenskapsradion Klotet - Vattenfalls kamp om de tyska kraftnäten

I skuggan av det tyska parlamentsvalet röster medborgarna i Hamburg i en fråga som kan drabba svenska Vattenfall hårt. Frågan är om staden Hamburg ska återköpa el-,gas- och fjärrvärmenäten som idag ägs och drivs av Vattenfall och som varje år genererar flera hundra miljoner kronor i vinst till svenska staten.

Senare i höst röstar även Berlinborna om också deras stad ska köpa tillbaka näten och kasta ut Vattenfall. Med tvångsnedlagda kärnreaktorer och utskällda kolkraftverk är nätdriften en allt viktigare del av Vattenfalls imperium i Tyskland som går med vinst. I tyska medier har valfrågan om nätåterköp därför kallats för Vattenfalls sista strid i Tyskland. De stora kraftbolagens tid är förbi i Tyskland, menar analytiker. För de återstår bara att krympa under så kontrollerade former som möjligt.

Dessutom stämmer Klotet av vad som väntas i FN:s klimatpanels nya rapport som presenteras i Stockholm. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista