P1 om fantasi med Bodil Malmsten, Navid Modiri, Simon Kyaga, Stina Wolter. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Martina Holmberg/Sveriges Radio
Pressinbjudan 2013-09-19

P1 om fantasi med Bodil Malmsten, Navid Modiri, Simon Kyaga och Stina Wollter på Södra teatern

Vad krävs för att få ett nobelpris? Fantasilöshet och envetenhet? Eller förmågan att föreställa sig det omöjliga? Samma vecka som flera pristagare tillkännages får fyra personer tolv minuter var att tala om ämnet fantasi. Utan att bli avbrutna eller motsagda. Onsdag 9 oktober kl. 19.30 på Södra Teaterns stora scen, direkt i P1 och på sverigesradio.se.

Välkommen till en kväll där fyra personer får tala till punkt och där du är inbjuden att lyssna! Ett tillfälle där tanken, snarare än åsikten, får ta plats.

Kvällens talare är:

Bodil Malmsten
Författare, 69 år. Född i Jämtland, bosatt i Stockholm.

Efter debuten med Dvärgen Gustaf framträdde hon som poet och eftersökt uppläsare av egna dikter. Hon har även haft framgång som radio- och tv-dramatiker. Med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, som bland annat nominerades till Augustpriset, fick hon ett stort genombrott som romanförfattare. Hon har gett ut ett 30-tal böcker, lyrik, prosa och startade 2005 en mycket välbesökt blogg. I höst är hon aktuell med sin femte och sista loggbok.

– Det kommer inte att finnas så mycket som ett f kvar av fantasi när
jag är färdig med ämnet.


Navid Modiri
Föreläsare och musiker, 30 år. Uppvuxen i Göteborg och bosatt i strax utanför Malmö.

Driver mångsfaldsprojektet Sverige 3.0 och kommunikationsbyrån Doost. Släpper skiva med ”Navid Modiri & Gudarna” i höst. För sin blogg ”365 saker du kan göra”  fick han Stora bloggpriset 2009. Är en mycket uppskattad föreläsare med idéer som vidgar världen.

– Allt som finns idag - från innovationer som smartphones, jetmotorer och mixerstavar till större samhällsmekanismer som demokrati, allmän rösträtt och barnbidrag  - började en gång som en idé. Jag vill prata om hur samhällsutveckling är beroende av fantasin. Människan har en unik förmåga att skapa inre landskap och visioner om en bättre värld. Att hitta på, fantisera och skapa borde vara minst 50% av vår skolgång eftersom det är 100% av vårt samhälle.


Simon Kyaga
Överläkare i psykiatri, forskare, 38 år. Född i Stockholm, men redan påtänkt vid Himalayas sluttningar där hans svenska mor och tibetanska far träffades.

I tonåren väcktes hans fascination över hjärnan, medvetandet och buddistisk filosofi. Idag forskar han på den gamla myten om det galna geniet med hjälp av de senaste molekylärbiologiska metoderna.

– I min föreläsning kommer jag beskriva sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom i ett psykologiskt och evolutionärt sammanhang för att visa att kulturen är en central del av människans ursprung. Jag tar upp frågan om hur vetenskapen ställer sig till fantasin som fenomen och forskningsobjekt, såväl som hur jag själv drar nytta av den i min egen forskning.


Stina Wollter
Konstnär och programledare, 49 år. Född i Sollentuna, bosatt i Uppsala

Kallar sig själslig nakenfis med en skramlig verktygslåda för hantering av livets absurditeter. Konstnär med en narrativ, lätt skruvad motivvärld, som ställer ut i Sverige och utomlands. Jobbar just nu med en utsmyckning för Uppsala Kommun. Hon kallar sina år som radiosamtalare i P4 sitt vuxenuniversitet.

– Att min ateljé är en plats är det inte många som skulle argumentera mot men jag vill påstå att även fantasi är en konkret plats. Ett rum där såväl överlevnadsstrategier och konstidéer föds. Ett förlossningsrum. Varje gång jag tillåtit mig att vara där har jag "kommit ut" lite modigare. Det är inget hokus pokus.


Kvällen presenteras av Sveriges Radios Johar Bendjelloul, programledare för P1 Morgon. För musiken står Mary N’diaye.


Detta är P1 om fantasi

”P1 om”  är radiokanalen P1:s nya sceniska gestalt. Ett ämne, fyra talare, tolv minuter var. Ett ämne men från flera olika infallvinklar. P1 vill göra verkligheten mer komplex och därmed kanske mer begriplig.

Plats:
Södra Teaterns stora scen kl. 19.30 onsdag 9 oktober.

Program:
19.30-20.45 på Södra Teaterns stora scen

Musikuppträdande av Mary N’diaye som uppträder mellan föreläsningarna.

Fri entré

P1 om fantasi direktsänds i P1 och på sverigesradio.se.
Kvällen är ett samarbets mellan Sveriges radio och Södra Teatern.

Pressbild
P1 om fantasi med Bodil Malmsten, Navid Modiri, Simon Kyaga, Stina Wolter.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2987874_2000_700.jpg
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Martina Holmberg/Sveriges Radio

För pressackreditering och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

För mer information, vänligen kontakta:
Anna Tullberg, producent för P1 om fantasi
anna.tullberg@sverigesradio.se
0768-79 74 30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".