2013-10-07

How sweet the sound – afroamerikaner inom klassisk musik i P2

Radioproducenten Birgitta Tollan har under en resa i USA träffat 25 afroamerikanska klassiska musiker. Samtalen har resulterat i en unik programserie  där musikerna berättar om vilka strategier de använder sig av för att kunna arbeta med klassisk musik i ett land där de upplever en inbyggd, och strukturell rasism.

– Rasism har ingen lukt. Du vet aldrig om någon låter bli att spela din musik för att du är afroamerikan eller om dom spelar den just för att du är svart, säger den etablerade tonsättaren Alvin Singleton från Atlanta.

Birgitta Tollan upptäckte under sin resa att villkoren för afroamerikanerna är orättvisa i USA.
– Bland alla musiker i ”The Big Five”, vilket är de fem största symfoniorkestrarna, sitter fem afroamerikaner varav en är kvinna. De svarta dirigenterna marginaliseras, tenorerna går arbetslösa och tonsättarna får inte sina verk spelade i det större orkestrarna, säger Birgitta Tollan.  


Med start lördag 19 oktober sänder Musikmagasinet tio program av Birgitta Tollans serie How sweet the sound. I programmet medverkar musikmänniskor i olika åldrar och kön från hela USA. Det serveras musik man sällan har möjlighet att lyssna till - en dold och marginaliserad musikskatt och kulturhistoria, med trådar till hela världen, även till Sverige.

I första programmet medverkar den prisbelönta dirigenten JeriLynne Johnson som menar att som kvinnlig svart musikutövare har man det dubbelt så svårt. Som ung sökte hon ett dirigentjobb och fick avslag med orden:
”Vi gillar dig jättemycket. Styrelsen tycker om dina idéer och orkestern älskar ditt sätt att dirigera. Men –  du ser inte riktigt ut som en amerikansk publik förväntar sig att en dirigent skall se ut.”
Först blev JeriLynne förvånad, sedan arg och därefter startade hon kammarmusikensemblen Black Pearl Chamber Orchestrai Philadelphia. Den mest multietniska professionella orkestern i USA.

Om Birgitta Tollan:
För manus , regi och produktion står Birgitta Tollan, som 2011 fick Författarförbundets Radiopris. Birgitta Tollan har tidigare gjort de uppmärksammade programserierna Dilemma, Musiken har ordet, New York, stad med ständig Klang!, Med utvidgade sinnen, Det osynligas piano och Konsten att humla för Sveriges Radio P2. År 2010 tilldelades Birgitta Tollan Föreningen Svenska tonsättare priset ”Musikens Möjliggörare” för sina radioproduktioner.

Sändningstid:
Fem lördagar kl. 12.03-13.00 i P2 med start den 19 oktober samt fem lördagar under januari-februari 2014. Programmen kommer även att finnas i appen Sveriges Radio Play.    

Pressbilder:
JeriLynne Johnson, chefsdirigent i Black Pearl Chamber Orchestra, Philadelphia Foto: Vanessa Briceno http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3000883_1333_2000.jpg 
Birgitta Tollan, manus & regi. Foto: Anja Tollan http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/1949556_2000_1099.jpg

Musikmagasinets hemsida:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2960&grupp=18953 

För mer information, vänligen kontakta:
Susanne Tellinger, pressansvarig P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se 
08-784 6570  

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen