Rijal Mbamba ska få Sveriges skolor att engagera sig i Musikhjälpen 2013. Foto: Stina Gullander
2013-10-29

Rijal Mbamba ska få Sveriges skolor att engagera sig i Musikhjälpen 2013

Rijal Mbamba, känd från Sommarlov i SVT och radiokanalen Din Gata 100,6 i Malmö, är publikens nya ambassadör i Musikhjälpen 2013. Redan nu drar han igång arbetet genom att peppa Sveriges skolklasser att starta egna initiativ för Musikhjälpens insamling för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet.

Fram till dess att Musikhjälpens sändningar drar igång måndag 9 december kommer publikens nya ambassadör Rijal Mbamba att lägga hela sitt fokus på att engagera Sveriges skolklasser.

 – Skolorna har under Musikhjälpens tidigare år varit väldigt engagerade och i år ser jag fram emot att tillsammans med alla elever utveckla det engagemanget och ta det till nästa nivå, säger Rijal Mbamba. Det kommer att bli väldigt spännande att se vad skolorna kommer att hitta på!

För att hjälpa lärare och elever att sätta sig in i årets insamlingstema har UR tagit fram ett utbildningsmaterial om mödradödlighet. Materialet har skickats ut till högstadie- och gymnasieskolor och finns även att hämta på musikhjälpen.se.

De skolklasser som under sändningsveckan i december på olika sätt vill vara med och bidra till Musikhjälpens insamling för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet, är välkomna att redan nu anmäla sitt initiativ på musikhjälpen.se. De klasser som anmäler sig är med i en lottning där den klass som har turen på sin sida får möjlighet att skicka klassrepresentanter till Musikhjälpens glasbur i Göteborg.

Under Musikhjälpens sändningsvecka kommer Rijal Mbamba att ha sin egen plats i glasburen på Gustaf Adolfs torg i Göteborg, jämte de tre ännu hemliga programledarna. Med hjälp av artister och kända personer som gästar glasburen siktar Rijal på att inspirera svenska folket till stordåd. Målet i år är att slå rekord i antal engagemang.

– Engagemanget är det viktigaste i Musikhjälpen. Jag tror starkt på att om vi kollektivt fokuserar och engagerar oss så kommer vi att slå rekord utan tvekan, säger Rijal Mbamba.

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet
Musikhjälpens insamling 2013 går till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning och störst risk löper de mellan 15 och 20 år. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. Musikhjälpens insamling för att minska mödradödligheten i världen börjar måndag 9 december och pågår till och med söndag 15 december och pengarna som samlas in går till Radiohjälpen.

Läs mer om årets insamlingstema på www.musikhjälpen.se

Rijal Mbamba
Har varit programledare i Sveriges Radios unga Malmö-kanal Din Gata 100,6 i två år fram tills i somras, då han gjorde tv-debut som programledare för Sommarlov i SVT.Han är född och uppvuxen i Helsingborg, är tvåfaldig svensk mästare i poetry slam och en del av soul- och hiphopgruppen S.T.I.C.S.

Om Musikhjälpen
Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna engagerar sig även stora delar av den svenska artisteliten på olika sätt. Många stöttar insamlingen genom att besöka glasburen, andra skänker gåvor till auktionen eller startar egna insamlingar. Glasburen har bland annat gästats av artister som Robyn, Laleh, Yohio, Kapten Röd, Rebecca & Fiona, Miss Li, Petter, Veronica Maggio, Salem Al Fakir, Eric Saade, Anna Ternheim, Movits, Fibes, Oh Fibes!, Looptroop Rockers, Takida, Daniel Adams-Ray, Carola och Plura.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar också i SVT2.

Pressbilder
Musikhjälpen 2013: Rijal Mbamba
Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3029768_1416_1999.jpg  

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.
Foto: Viviane Moos/Scanpix.
Indien, barnmorska med patient.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969654_2000_1323.jpg 

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.
Foto: Karen Kasmauski/Scanpix.
Bangladesh, en 15-årig tjej med sitt nyfödda barn.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969649_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Frisk, projektledare Sveriges Radio
robert.frisk@sverigesradio.se  
070 56814 63

Julia Blomberg, projektledare Sveriges Radio
julia.blomberg@sverigesradio.se 
0768 64 07 39

Maria Boklund, projektledare SVT
maria.boklund@svt.se  
070 884 80 29

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se   
073 5340777

Presskontakt
Helena Iles
0739 80 52 51
helena@iles.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista