Musikhjälpen 2013. Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Emma Knyckare. Foto: Mattias Ahlm
2013-11-11

Sarah Dawn Finer, Emma Knyckare och Kodjo Akolor leder Musikhjälpen 2013

Idag kan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen stolt meddela att Musikhjälpen 2013, som direktsänds från Göteborg 9-15 december, kommer att ledas av Sarah Dawn Finer, Emma Knyckare och Kodjo Akolor.

I år ska Musikhjälpen samla in pengar till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Uppdraget att leda den 144 timmar långa direktsända insamlingen har gått till trion Emma Knyckare, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer har fått många programledarerbjudanden det senaste året, men har tackat nej till samtliga. Men så hörde Musikhjälpen av sig.
– Jag har alltid älskat Musikhjälpen och medverkat både som musikgäst och nattkompis till Gina i glasburen tidigare år, berättar Sarah Dawn Finer. Det enda programledarjobbet jag kunde tänka mig att tacka ja till i år var just Musikhjälpen, för att det är ett viktigt och engagerande projekt och för att det låter musik göra skillnad. På riktigt. 

Emma Knyckare har gästat Musikhjälpens glasbur flera år i rad för att hjälpa till med insamlingen, nu blir det första gången hon leder programmet.
– Det är en stor ära att få styra skutan och jag hoppas vi kommer få med alla i båten, säger Emma Knyckare. Det är ändå det Musikhjälpen handlar om, att samla och engagera så många som möjligt. Alla ska med!

Årets veteran i sammanhanget blir Kodjo Akolor som gör sitt tredje år i Musikhjälpens glasbur.
– Musikhjälpen är och förblir det bästa sättet att verkligen visa att vi, om vi bara vill, kan förbättra situationen för de som inte har det lika bra som vi, säger Kodjo Akolor.

Kodjo Akolor
Kodjo Akolor är en av stjärnorna i P3:s flaggskepp "Morgonpasset i P3". Varje vardagsmorgon i snart fem års tid har morgontrötta svenskar mötts av hans nyfikenhet och snabba tunga. De senaste två åren har han också varit populär programledare för "Musikhjälpen" med sitt engagemang, ständigt goda humör och imponerande energi. I grunden är Kodjo komiker och har genom åren stått på åtskilliga standup-scener runt om i landet och i höstas var han för fjärde gången värd för P3:s humorshow “Humorhimlen live”. 

Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer slog igenom med sitt debutalbum "A Finer Dawn" 2007 och har sedan dess varit en av landets mest populära sångerskor. Hon har släppt fem album, både programlett och tävlat i "Melodifestivalen" och hennes "I Remember" och "Moving On" blev årets mest spelade svenska låtar i radio 2007 respektive 2009. Som skådespelare har hon medverkat i flera filmer och nominerats till en guldmask för bästa kvinnliga huvudroll i musikalen "Jekyll & Hyde". Förra julen var Sarah julvärd i SVT och i samband med Eurovision Song Contest i våras framförde hon ”The Winner Takes It All”, som också gavs ut som singel. I somras sidekickade hon Emma Knyckare i ”Morgonpasset i P3” tillsammans och sommarpratade i "Sommar i P1". Hon har också gjort en kritikerrosad konserthusturné i år och till våren är hon aktuell som Sally Bowles i ”Cabaret” på Uppsala Stadsteater.

Emma Knyckare 
P3-profilen Emma Knyckare är programledare för det prisbelönta satirprogrammet "Tankesmedjan i P3" och har tre somrar i rad även programlett "Morgonpasset i P3". Sedan 2009 har hon uppträtt som standup-komiker med sin underfundiga och vassa humor och har även medverkat i flera humorprogram på tv, som "Extra! Extra!" och "SVT Humor".

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet
Musikhjälpens insamling 2013 går till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning och störst risk löper de mellan 15 och 20 år. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. Musikhjälpens insamling för att minska mödradödligheten i världen börjar måndag 9 december och pågår till och med söndag 15 december och pengarna som samlas in går till Radiohjälpen.

Gustaf Adolfs torg i Göteborg 9-15 december
I år sänds Musikhjälpen för sjätte året i rad och det är tredje gången insamlingens mittpunkt – glasburen – får sin plats i Göteborg. Glasburen byggs upp på Gustaf Adolfs torg och Musikhjälpen inleds måndag 9 december med att de tre programledarna blir inlåsta för att sedan tillsammans, under 144 direktsända timmar leda årets insamling.

Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna medverkar även stora delar av den svenska artisteliten.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar också i SVT2.

Läs mer om årets programledartrio, insamlingstemat med mera på www.musikhjälpen.se

Musikhjälpen i sociala medier:

Facebook
www.facebook.com/Musikhjalpen  

Youtube
http://www.youtube.com/user/Musikhjalpen

Twitter
https://twitter.com/musikhjalpen

Instagram

http://web.stagram.com/n/musikhjalpen/

Google+
http://plus.google.com/108103194481504549337/

Pressbilder

Musikhjälpen 2013: Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Emma Knyckare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/press/bilder/MHHighRes0930/index.html

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.
Indien, barnmorska med patient. Foto: Viviane Moos/Scanpix.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969654_2000_1323.jpg

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.
Bangladesh, en 15-årig tjej med sitt nyfödda barn. Foto: Karen Kasmauski/Scanpix.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2969649_2000_1333.jpg


För mer information, vänligen kontakta:

Robert Frisk, projektledare Sveriges Radio
robert.frisk@sverigesradio.se   
070 56814 63

Julia Blomberg, projektledare Sveriges Radio
julia.blomberg@sverigesradio.se     
0768 64 07 39

Maria Boklund, projektledare SVT
maria.boklund@svt.se   
070 884 80 29

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen 
per.byman@svt.se     
073 5340777

Presskontakt
Helena Iles
0739 80 52 51
helena@iles.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista