P1

Barnen - tema Barnen, spriten och drogerna: ”Jag gick på droger under hela tonåren”

- Åh shit, äntligen har jag hittat min grej. Så här vill jag ha det varje dag, tänkte jag då. Och så blev det ju – under nästan tio år.

När David var 12 år och gick i 5:an på mellanstadiet provade han hasch för första gången och blev fast direkt. Idag ser han det som att han föddes med en beroendesjukdom som ledde till ett missbruk.

- Jag sökte mig till drogerna och snart rökte jag till och med braj (hasch) på väg till skolan. Ibland blev jag så bäng så jag var tvungen att sätta mig någonstans på vägen för att hämta mig.

Samtidigt som allt färre ungdomar dricker alkohol i Sverige - har narkotikaanvändandet tvärtom ökat något under de senaste 10 åren. Och det är cannabis, alltså hasch och marijuana som är vanligast.  Var femte gymnasiekille och nästan var sjätte gymnasietjej uppger att de provat cannabis, visar en undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Och i bland annat Stockholm arbetar polisen nu intensivt med att försöka hitta tonåringar som använder och säljer droger, berättar Christoffer Bohman, narkotiksansvarig Citypolisen Stockholm.

- När vi lyfter på stenarna så kryllar det av narkotika just nu, oavsett område. Det finns segregerade förorter där det finns massor med knark, precis som det finns knark i välbärgade områden.

Polisens insatser har bland annat lett till att fler unga missbrukare upptäckts och det har skett en kraftig ökning av tonåringar som skrivs in på Maria Ungdom i Stockholm. Och huvuddrogen bland de inskrivna är nu cannabis, medan det för tio år sedan var alkohol.

- Att röka på är likställt med att dricka nuförtiden, säger en 18-årig tjej som vill vara anonym.

 

- På den senaste festen jag var på rökte de flesta marijuana och under sommarlovet var några av mina kompisar påverkade av cannabis varje dag, berättar Alexander, 18 år som själv inte använder droger.

Polisen Christoffer Boman är orolig över utvecklingen på flera sätt:

-Inte minst för att det finns en utsatthet för de ungdomar som handlar med narkotika. Det är en kriminell värld de möter – en värld de tvingas in i.

 

- Äh. Att vara ung och röka på är helt normalt. Bilden är inte ny, säger David, som nu är drygt 20 år och drogfri.