Vetenskapsradion Klotet - jakten efter svensk skiffergas I USA borras vilt efter fossil naturgas i skifferlager för att sänka klimatutsläppen och göra landet energioberoende. Sådan skiffergas finns även i Sverige. I Skåne blev protesterna starka och Shell skrinlade sina planer, men i Östergötland och på Öland och Gotland provborras fortfarande av andra bolag. Klotet har kollat hur det går och vilka riskerna är. Stephen Crabtree, VD för Gripen Gas, visar ett av de ställen man provborrat efter skiffergas på i Motalatrakten intill sjön Boren. Foto: Pelle Zettersten / Sveriges Radio
P1

Vetenskapsradion Klotet - jakten efter svensk skiffergas

I USA borras vilt efter fossil naturgas i skifferlager för att sänka klimatutsläppen och göra landet energioberoende. Sådan skiffergas finns även i Sverige. I Skåne blev protesterna starka och Shell skrinlade sina planer, men i Östergötland och på Öland och Gotland provborras fortfarande av andra bolag. Klotet har kollat hur det går och vilka riskerna är. Stephen Crabtree, VD för Gripen Gas, visar ett av de ställen man provborrat efter skiffergas på i Motalatrakten intill sjön Boren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".