Barnen - ”Vi hade demonutdrivning i skolan” Hemmet, skolan och fritiden, allt genomsyrades av församlingens tro när Madeleine Alexandersson växte upp. För ett och ett halvt år sen lämnade hon Södermalms fria församling. -Det känns som att jag föddes då, säger hon. Först nu tänker jag själv. Foto: Privat
P1

Barnen: ”Vi hade demonutdrivning i skolan”

- Det hände då och då att en lärare ville driva ut trotsdemonen ur en elev. Alla stod och tittade på. Det är konstigt att tänka på nu: vi hade exorcism i skolan, säger Madeleine Brink, 24 år.

Konfessionella skolor har rätt att ha gudstjänster, men de ska vara frivilliga och tydligt skilda från övriga ämnen.

- Men skollagen fungerar inte i praktiken, säger Madeleine Brink, som gick hela grundskolan i Södermalmskyrkans kristna skola i Stockholm.

Som elev uppfattade hon morgonbönen som vilket ämne som helst.

- Jag minns inte att någon var befriad från morgonsamlingarna. Alla lärare var troende och det genomsyrade hela skolan. Allt var en kamp mellan ont och gott, säger Madeleine.

Har barn religionsfrihet? Barnen ställde frågan i en programserie i våras. Madeleine hörde reportaget om Södermalmskyrkans kristna skola och mailade redaktionen för att berätta om saker som inte kom fram i programmet. 

Madeleine är uppvuxen i församlingen. Hemmet, skolan, kompisarna – allt var samma värld, Södermalmskyrkans värld, berättar hon.

-Jag önskar att jag hade fått gå i en vanlig skola för att få någon annan input. 

Ett program av Lollo Collmar som sändes första gången i maj 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista