P1

Prisbelönta ”Svenska berättelser” är tillbaka

Tre lyssnare – tre berättelser. Om en sons missbruk,  flyktens saknad och om ett barn med Downs syndrom.  Berättelserna är både skrivna och berättade av tre av Sveriges Radios egna lyssnare. Serien ”Svenska berättelser” tilldelades våren 2013 Public Service-klubbens Ikarospris för Erika Svantessons historia  ”Det omöjliga valet”. Serien är producerad av Ola Hemström.

Nytt för i år: Samhällsredaktionen gör i år en poddsatsning på serien Svenska berättelser där en unik samling berättelser som vi producerat under åren kommer att få ny uppmärksamhet.

16/12 Svenska berättelser – Lurad

Sonen Hampus missbruk slog ner som en bomb i familjens liv.

Herregud, han åkte ju till sitt jobb tidigt varje dag.

-Det gör så ont att inse att vi var så lurade, berättar Lotta Åkerberg. Borde vi ha förstått?

Till slut bestämmer sig hon för att tillsammans med Hampus pappa konfrontera sonen med sanningen.

P1 16 december kl. 11.03 och 20.03 med repris kvällen efter 23.30

17/12 Svenska berättelser – Mormor blev kvar

När dörrarna stängs börjar mormor att springa efter bussen. Turkan stirrar på henne och kan knappt andas. Mormor springer efter men hon kan inte hålla bussens fart. Med öppna armar, utsträckta händer och huvudduken fladdrande i vinden, allt längre och längre bort. Turkan blev efter flykten Marina Andersson men minnet av hennes mormor och det hon lämnat blev till slut för mycket.  

P1 17 december kl. 11.03 och 20.03 med repris kvällen efter 23.30

18/12 Svenska berättelser – Er son har Downs syndrom

Det har gått sex timmar sedan barnet  kom till världen. Meddelandena till släkt och vänner är redan skickade . ”Nu är han här, vår älskade Matteo”.
Diana Amini ligger i sängen och beundrar sitt  perfekta underverk när barnläkaren kommer in.

Vi vet inte varför er pojke inte syresätter sig som han ska, men det skulle t ex kunna tyda på hjärtfel, någon missbildning eller Downs syndrom.”.  Fem dagar senare kommer beskedet.

P1 18 december kl. 11.03 och 20.03 med repris kvällen efter 23.30