Plånboken

Plånboken handlar denna vecka om att många betalar onödigt mycket för elen, om  globalisering och kriser den lämnar efter sig, om vad säger bilen om den du är och får man runda 10 öre till en krona?

Många betalar onödigt mycket för elen

Vid flytt till nytt hus eller villa riskerar den passiva elkunden att hamna i dyra abonnemang för el eftersom du tilldelas ett tillsvidareabonnemang som är omkring 30 procent dyrare än andra former. Villaägarna vill se en förändring, men vad säger elbranschen om det?

Det globalisering och kriser lämnar efter sig

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia har åkt världen runt och fotograferat öde industrilokaler och stagnerande byggprojekt. Hur påverkar samhällsförändringar oss konsumenter och bilden av landsbygd kontra storstad?

Vad säger bilen om den du är

Titt som tätt kan man läsa om rapporter som utger sig för att kunna säga vad du jobbar med, vad du har för fritidsintressen och hur du kör i trafiken utifrån vilken bil du kör, men hur väl stämmer de in? Plånboken undersöker hur fördomar och bilmärken går ihop.

Får man runda 10 öre till en krona?

Plånbokens expert på konsumentfrågor, Carina Lundgren svarar på lytssnarnas frågor. Denna vecka bland annat om butiken har rätt att runda av ören lite hur de vill.