P1

Människor och tro: Det heliga köttet

Hästköttskandalen satte under våren 2013 åter fokus på vår mat. Medan avslöjandena avlöser varandra om matens innehåll väcks frågor om de etiska aspekterna kring djurhållning, vår konsumtion och överkonsumtion. Frågor som rör mat och ätande är ofta också centrala i de stora världsreligionerna. Fasta, frosseri, religiös slakt, påbjuden och förbjuden mat.

I Människor och tros specialprogram från maj 2013 diskuterar programledaren Tithi Hahn mat och etik i kristendom, judendom och islam med Dina Elmahi, ungdomskoordinator för projektet Tillsammans för Sverige på Fryshuset, Benjamin Gerber, församlingspedagog på judiska församlingen i Göteborg och Ellen Skånberg medlem i kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

I ett reportage om religiös slakt besöker Människor och tros reporter Isa Andersson, själv vegetarian, ett slakteri i Dalarna och är med vid halalslakt av lamm. Det blir också reportage om religiös fasta och vi är med när ortodoxt kristna bryter sin stora fasta vid deras påsk som infaller nu i början av maj.

Programmet är en repris från Kristi Himmelfärdsdag 2013.

Programledare: Tithi Hahn