P1

Tendens: Saknade barnbarn

- Jag är utesluten, det är låst bara... min äldsta säger att jag är bitter, förgrämd och tycker synd om mig själv, berättar Birgitta 75 år och mormor till sju barnbarn, som hon inte hört av på över ett år.

En annan mormor ringde till Radiopsykologen i P1 för att få hjälp:

- Första året tyckte jag det var fruktansvärt, jag hade ingen lust att leva, jag hade inte lust att skratta, hade inte lust med nånting, jag var helt nere. Jag tänker på dom på morgonen, jag tänker på dom på kvällen vad dom gör på sina lov och hur dom mår, hur dom ser ut...

Hon är inte ensam. Det finns många far- och morföräldrar som söker kontakt och råd om hur man bryter låsningen. Saknaden efter barnbarnen, kan leda till djup sorg, skam och till slut tystnad.

- Den här problematiken är oändligt mycket större i vårt samhälle än vad vi kan drömma om, säger Christina Granberg, som har många års erfarenhet från föreningen Forum för Far- och Morföräldrar. Hon berättar om vilken skada det gör för både den yngre och äldre generationen att inte ha kontakt med varandra. Eva är själv barn till föräldrar som förbjöd henne att träffa sina mor- och farföräldrar. Hon är bitter och förbannad på vad de vuxna runt henne när hon var liten gjorde mot henne. Idag är hon själv mamma och har bestämt sig för att vad som än händer, att aldrig vägra barnen att få träffa alla i släkten.

Det första programmet av tre i Tendens tema: Utan mitt barnbarn

Prod. Christer Söderqvist