Författaren Barbro Lindgren. Foto: Privat.

Världshemligt i radion

"Jag undrar när mina bröst ska börja växa fram. Varje morron tittar jag om dom inte har växt lite under natten, men det har dom aldrig. Snart är det bara jag som inte har några!" I elva söndagar, med start den 19 januari, sänder nu UR Barbro Lindgrens bok Världshemligt som följetong.


Boken bygger på hennes dagbok från när hon var tolv-tretton år. Här skriver hon om allt möjligt hon tänker på och saker som händer. Med bästa kompisen Cissi gör hon en tidning, The Happy Cork-skrew, där de skriver reportage och tar in bilder. Ibland cyklar de till stallet. Mest tycker de om att rita av hästarna.

Dagboken handlar lite om killar också, och om allt som händer med kroppen i början av tonåren. Som tur är har inte Cissi heller några bröst, skriver Barbro, "men om dom börjar växa fram på henne så blir jag tokig."

Berättare är skådespelaren Yasmine Garbi och musiken är gjord av Emma Nordenstam. För regin svarar Tove Jonstoij.

Barbro Lindgrens tre dagboksböcker Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner kom första gången 1971-1973 och räknas som moderna svenska klassiker med läsare i alla åldrar.


Världshemligt har premiär i P4 söndagen den 19 januari kl. 8.05.

Programmet finns att lyssna på i efterhand på ur.se/play

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista