Mattias Fransson, Olof Wretling, Carl Englén och Sven Björklund. Fotograf: Patrick Näslund, Riksteatern
P1

Kulturdokumentären: Klungan, kokosfötter och konsten att vara kul

Klungans humor har kallats allt ifrån hejdlöst intelligent till hypnotiskt nattsvart. Denna teater- och humorgrupp består av Sven Björklund, Carl Englén, Mattias Fransson och Olof Wretling och bildades i Umeå hösten 2003. Sedan dess har de satt upp ett tiotal föreställningar, bl.a. ”Stämning”, ”Det är vi som är hemgiften” och ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”.

I olika stor utsträckning gjorde dom det prisade radioprogrammet "Mammas nya Kille" och på SVT programmet "Ingen bor i skogen". Sedan 2008 har Klungan ett nära samarbete med koreografen och regissören Birgitta Egerbladh. Som gemensam nämnare har de kopplingen till staden Umeå, och tillsammans har de utvecklat ett unikt uttryck och scenspråk som inte liknar något annat.

Tove Palén har följt gruppens repetitionsarbete med föreställningen "På rätt sida om okej" som har premiär den 15 januari på Sagateatern i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista