Heatsick. Foto: Christian Freckmann
2014-01-09

Lisa Wall och Pelle Moeld leder Art’s Birthday Party – hela artistlistan spikad

Snart är det dags för den tionde upplagan av Art’s Birthday Party – ett samarbete mellan P2 Sveriges Radio, Södra Teatern och 50-årsjubilerande Elektronmusikstudion. Nu är det klart att Lisa Wall från Elektroniskt i P2 och Pelle Moeld från Musikguiden i P3 leder årets festival. Dessutom kommer kulturjournalisten Mats Almegård att intervjua Uwe Schmidt i Atom TM som en del i samtalsserien Plattenspieler. Artistlistan är nu komplett och tyska Heatsick, svenska Hästköttskandalen och Andreas Tillianders projekt TM404 är några av de nya namnen. Art’s Birthday Party äger rum den 24-25 januari på Södra Teatern. 

Lisa Wall och Pelle Moeld har varit scenpresentatörer på Art’s Birthday Party under tidigare år. Båda har ett brinnande intresse för elektronisk musik och har arbetat med program som P2 Live, Mitt i Musiken och Musikguiden i P3. Lisa är även en del av redaktionen för Elektroniskt i P2. Att de två ser fram emot att leda årets Art’s Birthday Party är ingen överdrift.

– Det som jag gillar så mycket med Art’s Birthday Party är den stora musikaliska spännvidden hos artisterna som uppträder och den oerhört goda stämningen bland besökarna. Är du ute efter de senaste hitsen får du gå någon annanstans. Vill du däremot uppleva mörka dansbeats, flippad performancekonst eller experimentell nutidselektronika så är detta tveklöst årets bästa party, säger Pelle Moeld.

– Det här är den enda festen på P2 där klubbkidsen möter Östermalmsdamerna – och alla har lika roligt. Nu är det tioårsjubileum, festen varar i två dagar och jag är otroligt stolt över att än en gång få vara en del av firandet, säger Lisa Wall.

Art’s Birthday Party sänds live i P2 och ny programledare för i år är radioproducenten och programledaren Pierre Martin som i vanliga fall kan höras i P2 Live Jazz och i Vetenskapsradion i P1. Han kommer att leda sändningarna från Södra Teatern tillsammans med Lisa Wall och Pelle Moeld.

Under hösten har Elektroniskt i P2:s Mats Almegård lyssnat på skivor med alva noto, Barbara Morgenstern och Thomas Meinecke i samtalsserien Plattenspieler. Ett evenemang som arrangeras tillsammans med Goethe Institut och Södra Teatern. I samband med Art´s Birthday Party är det dags att sätta ner skivnålen i vinylen tillsammans med Uwe Schmidt i Atom TM.

– Jag har intervjuat Uwe Schmidt några gånger men aldrig pratat med honom om hans favoritskivor. Det ska bli mycket spännande. Jag förväntar mig en del tvära kast. Det blir en bra uppvärmning inför Atom TM-konserten under Art’s Birthday, säger Mats Almegård.

Artislistan har fyllts på och är nu komplett. Andreas Tillianders projekt TM404, tyska Heatsick och svenska Hästköttskandalen är nytillskott. Och på Etablissemanget där Mother och Samlingen står för var sin kväll kommer artister som Optic Nest, High Wolf, Varg & Sars och Sonae att uppträda. DJ:ar under årets Art’s Birthday Party gör bland andra Samlingen, Johanna Olofsson (Elektroniskt i P2), Love Lagerberg, Sandra Mosh och Masskultur.
 

Nya artister

TM404
För ganska exakt ett år sedan släppte AndreasTilliander debutalbumet med sitt nya alias TM404. Sedan dess har Tilliander spelat improviserad livemusik på Berghain i Berlin, Richie Hawtins klubb Enter på Ibiza, i New York, Japan, Taiwan och på en mängd andra ställen.Musiken är helt datorfri och centreras kring Rolands klassiska analogsyntar och trummaskiner. Resultatet hamnar någonstans mellan dub, ambient och acid. Bas, brus och sväng!
Andreas Tilliander. Foto: Daniel Karlsson.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131618_2048_1365.jpg  

HÄSTKÖTTSKANDALEN Hästköttskandalen är en audiovisuell kvintett verksam i Stockholm. De spelar friimproviserad, suggestiv musik med fokus på repetitiva element och långa dynamiska processer.
Hästköttskandalen. Foto: John Snyder
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131503_1843_1200.jpg  

HEATSICK (DE)
Heatsick
är musikern och konstnären Steven Warwick. Med en ensam Casiosynth och en mängd effekter gör han musik av loopar som slingrar sig, sträcks ut, vävs in i varandra och skapar djupa hypnotiska grooves som får dansgolvet att bölja.
Heatsick. Foto: Christian Freckmann
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131508_1500_963.jpg

ECHODECK
Echodeck
kombinerar det maskinella och precisa hos programmerad musik med akustiska klanger och sköra melodier. Bandets musik kan beskrivas som ljudet till en ännu inte skapad David Lynch-film. När Echodeck spelar live skapas en ny värld av musik och rörliga bilder. Genom en intuitiv dialog mellan mörka elektroniska pulser och retro-futuristiska visuals, skapas fragment och collage av angelägna berättelser.    

OPTIC NEST
Optic Nest
är det psykedeliska ljudet av Daniel Fagerströms fascination för analoga synthar och minimalt sväng. Live är bandet en trio med Fagerström på sång, Lotti Sollevi på synthar och Max Park Sigbjörn på trummaskin.

HIGH WOLF
High Wolf
mixar kosmiska loopar, fuzziga gitarrer, malande synthar, mystiska röster och slagverk - inspirerat både av primitiv och rituell musik och av nya innovativa tongångar.

SONAE (DE)
2012 såg Köln-baserade Sonae's (Sonia Güttler) debut på välmeriterade etiketten A Strangely Isolated Place. Sonaes musik blommar ut från spröd ambient och electronika till klubborienterade microlandskap. Den står i gott sällskap med bolagskollegor som Marsen Jules, Markus Guentner, Rafael Anton Irisarri och Anders Ilar.
Sonae. Foto: Sandrasebastian
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131467_2048_1365.jpg

VARG & SARS
Under 2013 blev Varg snabbt en av Sveriges mest produktiva elektroniska musiker. Vargs material sträcker sig från mörkaste drones till rak acid techno, via lika mycket norrländskt vemod som referenser till såväl Jamaica som black metal. Konstanterna är brusig elektronik och improvisation. Under hösten 2013 debuterade Sars på scen och snart därefter tillsammans med Varg. Med smäktande röst och fyra händer på ett bord fyllt med semi-antik elektronik är duon lika oförutsägbar som träffsäker. Både solo- och duo-material planeras för 2014.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131354_960_638.jpg


DJ:s under Art’s Birthday Party

SANDRA MOSH
Med sina starka band till Sveriges Radio har Sandra Mosh på kort tid blivit ett välkänt namn inom dansmusiksscenen. Hon nådde ut stort med sin DJ-show i Musikguiden i P3där hon mixade allt från skev post-dubstep till glättig house. Sedan 2013 kan vi höra hennes skruvade mixar i Elektroniskt i P2.Sandra har spelat på de främsta klubbarna och festivalerna i Sverige, gästat DJ-bås i New York och London och värmt upp golvet för allt från Swedish House Mafia till Marcel Fengler. Även om hennes gig varierar så är det centrala alltid en blandning av house och techno.
Sandra Mosh. Foto: Sanna Johansson.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131489_1000_828.jpg

LOVE LAGERBERG
Love Lagerberg
bokar och spelar house samt dess avarter i många olika sammanhang. Tillsammans med Kärleksdöden har han den månatliga klubben The Baby Steps och är även en del av den mer futuristiskt hiphoporienterade kvartetten AKA.
Love Lagerberg. Foto: Joanna Nordahl
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131516_2048_1387.jpg

JOHANNA OLOFSSON
Elektroniskt i P2:s egen Johanna Olofsson är en av Sveriges allra första kvinnliga dj:s. Under sina snart två decennier bakom skivspelarna har hon fått dansgolv att koka över hela Europa och i länder som USA, Chile, Argentina och Thailand. Johanna har även drivit en handfull framgångsrika klubbar i Stockholm, Malmö, Göteborg och Lund. Hon är initiativtagare till Klubbkören och till Barnfesten - en eftermiddagsdansklubb för familjen. Hennes eklektiska spelstil sträcker sig från house och techno till dub, funk, world och hiphop.
Johanna Olofsson. Foto: Pelle Hybbinette.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131598_730_960.jpg

MASSKULTUR
Masskultur
är Ny musik för hållbar utvecklings sidoprojekt. Som grupp och tillsammans med andra arrangerar Masskultur spelningar med angelägen musik.

SAMLINGEN
Sjuhövdade kollektivet Samlingen har under de senaste åren presenterat en uppsjö av elektroniska akter i Stockholm och även på Norbergfestival och Way Out West. Som DJ:s har medlemmarna tillsammans och enskilt frekvent synts och hörts på stockholmsklubbar som Under Bron, Trädgården, Berns och Marie Laveau och på festivaler som Volt, New Media Meeting och Exit Festival.

kliin
kliin (Krzysztof Karlsson, född i Bydgoszcz, Polen) är en ambient/electronica/dub/techno-DJ, VJ och klubbarrangör inom den svenska ambient- och elektronikascenen. Sedan mitten av 90-talet har han organiserat en rad olika events varav den senaste kreationen FLIM Stockholm är mest känd. Med ett namn lånat från en Aphex Twin-låt har FLIM blivit ett säkert kort för entusiaster av elektronisk musik. kliin har spelat på bland annat NMM, Click Festivalen, Volt och Norbergfestivalen.

FLY INTERZONE
Fly Interzone
, rockklubben som också är ett flygbolag, specialiserar sig på rytmisk och monoton musik i genrer som krautrock, wave, postpunk, psykedelia och elektronika. Kvällen till ära kommer tonvikten ligga på musik med elektroniska inslag från '68 till '84. 

Klara artister sedan tidigare
MIDAIRCONDO
FOREST SWORDS (GBR)
DEMDIKE STARE (GBR)
CARL MICHAEL VON HAUSSWOLFF
ROBERT PIOTROWICZ (POL)
STELLAR OM SOURCE (BEL/FRA)
VANLIGT FOLK
ATOM TM (DEU)
COLLEEN (FRA)
GORDON MONAHAN (KAN)
HELENA HAUFF (DEU)
MUSIC BOX


Art’s Birthday Party 2014
Tid: Fredag den 24 januari och lördag den 25 januari 2014, 21.00 båda kvällar.
Plats: Södra Teatern, Stockholm.
Sänds i P2: 22.00-00.00.
Fri entré.

Art’s Birthday Party är ett samarbete mellan P2 Sveriges Radio, Elektronmusikstudion – som fyller 50 år 2014 – och Södra Teatern.

Den europeiska samsändningen med elektronisk musik och ljudkonst sänds i år i P2 den 17 januari kl 22.00-00.00.

Lisa Wall och Pelle Moeld. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3120200_2048_1365.jpg

Mats Almegård. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3131621_2000_1333.jpg


För mer information, vänligen kontakta:

Erik Mikael Karlsson, producent P2
erik_mikael.karlsson@sverigesradio.se   
070-827 81 42 

Eric Birath, producent Södra Teatern
eric.birath@sodrateatern.com
0730-87 88 10

Mats Lindström, Studiochef EMS
mats@elektronmusikstudion.se
070-306 66 25

Adrian Hörnquist, pressansvarig Södra Teatern
adrian.hornquist@sodrateatern.com
070-637 59 78 

Eva Sahlin, presschef Sveriges Radio
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista