P1

Vetenskapsradion Forum: Vem behöver bokförlagen?

I förra veckan drogs Paul Frigyes bok om Jan Guillou in av förlaget på grund av flera faktafel. Och det är bara ett i raden av uppmärksammade fall där upplagor dragits tillbaka den senaste tiden – Herman Lindqvist och Ann-Marie Åsheden är andra författare vars böcker gått samma öde till mötes.

Vissa hävdar att det här beror på att bokförlagen brister och slarvar i sitt redaktörskap, samtidigt som den digitala tekniken idag gör det allt lättare för den med författardrömmar att helt gå förbi det där med bokförlag. I dagens program berättar litteraturvetaren Alexandra Borg om hur många skribenter med författardrömmar idag väljer att publicera sig själva utan inblandning av något bokförlag.

Tidningarnas kommentarsfält på nätet har varit föremål för många diskussioner – för några år sedan gav många dagstidningar läsarna möjlighet att kommentera innehållet direkt på nätet, men eftersom många läsarkommentarer var hotfulla, rasistiska eller på andra sätt olämpliga så har flera tidningar valt att ta bort kommentarsfälten igen. Men fenomenet med läsarmedverkan är inget nytt, läsarbreven kan spåras tillbaka till veckopressen på 1700-talet, berättar litteraturvetaren Tilda Maria Forselius.

Programledare är Urban Björstadius.