David Huang. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2013-01-09

Solistprisvinnaren David Huang blir P2:s Artist 2014-15

Sveriges största solisttävling för unga klassiska musiker, Solistpriset 2014,  vanns ikväll av pianisten David Huang. Därmed utnämns han till P2:s Artist och får under två år möjlighet att ge solo- och kammarkonserter i radio, göra studioinspelningar samt medverka som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester.

För första gången utnämns Solistprisvinnaren även till P2:s artist och får då under de kommande två åren den unika möjlighet att lansera sig genom att ge solo- och kammarkonserter, göra studioinspelningar samt medverka som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester.

- Det var en vinst att komma till finalen - men nu är jag ännu gladare! Att få bli P2:s Artist och samarbeta med P2 och Sveriges Radios Symfoniorkester är ofattbart, säger David Huang.

- Det känns så roligt att välkomna David till P2-familjen! Att vara P2:s Artist under två års tid ger en fantastisk möjlighet att utvecklas som musiker, få studiovana och vana att möta publiken. Och radiopubliken får lära känna ung musiker på djupet och följa dennes väg, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef för Sveriges Radios musikavdelning samt Berwaldhallen.

Om David Huang:

David Huang, född 1988, är en svensk-kinesisk pianist som idag har etablerat sig som en av de mest lovande pianisterna i Sverige. Han föddes i Taiyuan i Kina och flyttade till Sverige när han var 3 år gammal. Idag studerar David till sitt solistdiplom vid Edsbergs slott för prof. Mats Widlund. Han har erhållit flera priser vid diverse nationella ungdomstävlingar, bland annat Steinway Piano Festival (2005) samt SPPF:s tävling för unga pianister (2003).   

Om Solistpriset:

Solistpriset är Sveriges största tävling för unga musiker och instiftades 1993. Det delas ut i samarbete mellan Kungliga Musikaliska Akademien, P2 Sveriges Radio, Berwaldhallen samt Göteborgs symfoniker och Musik i syd.

Tävlingen som vartannat år utser Sveriges bästa unga solist står öppen för sångare och instrumentalister som deltar i Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov. Den totala prissumman är 150 000 kronor där vinnaren går hem med 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor var. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i syd samt att under kommande säsong få framträda som solist tillsammans Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.

Solistpriset 2014 med det tre finalisternas bidrag direktsändes i P2 och finns för efterhandslyssning på www.sverigesradio.se/p2/p2live  och i appen Sveriges Radio Play.

För mer information:

Erik Mikael Karlsson, producent
erik_mikael.karlsson@sverigesradio.se
070-827 81 42

Andreas Lindahl, producent
andreas.lindahl@sverigesradio.se
076-876 20 28

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista