P1 Dokumentär. Skotten i Rödeby. Foto: Amanda Glans/Sveriges Radio
P1

Skotten i Rödeby. En P1 dokumentär om att stå bredvid en tragedi. Av Amanda Glans

Natten till den 6 oktober 2007 utspelar sig ett skottdrama på en enslig gård i närheten av Rödeby norr om Karlskrona. Några tonårskillar har kommit till gården för att söka upp en ung man som de tror befinner sig där. De vill göra upp med honom efter ett bråk utanför fritidsgården. Men han finns inte i huset.

Familjen som bor på gården har gjort flera polisanmälningar mot ungdomar på moped som har trakasserat framförallt sonen i familjen. Han har ett lättare förståndshandikapp och är mobbad.

Bland ungdomarna som kommer till gården den natten finns den sextonårige kille som beskrivs som drivande bakom trakasserierna.

Sonen ringer till polisen. Men innan de hinner komma så vaknar hans pappa. Han hör att sonen är livrädd och laddar sitt hagelgevär. Så öppnar han dörren, och skjuter.

Den sextonårige killen skottskadas allvarligt. Och en femtonårig kille, Simon, dör. 

Skottlossningen på gården kallas Rödebydramat. Det splittrade ett samhälle i för eller emot. Antingen var man för pappan som sköt och tyckte att han hade rätt att försvara sin familj efter de upprepade trakasserierna. Eller så var man för ungdomarna och tyckte att pappan gick för långt som dödade ett barn.

Ingen av de som var direkt inblandade i tragedin vill prata, och bara ett fåtal av de som var bredvid. En av dem är Sven, lillebror till pappan som sköt. Sex år efter skottdramat så försöker Sven fortfarande fylla tystnaden när hans bror varken minns, eller vill prata om det som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".