Pressmeddelande 2014-01-20

Emmy Rasper tar över Språket i P1

Emmy Rasper, känd som programledare i P3, Studio Ett och Ring P1, blir ny programledare för Språket i P1. Tisdag 11 februari kl. 13.35 gör hon premiär i programmet som genererat över 100.000 lyssnarfrågor sedan starten 1997.

– Lyssnarna är en stor del av programmet och så vill jag att det ska fortsätta vara. Språk handlar om identitet och angår alla människor. Utmaningen är att få människor med olika bakgrunder att känna att det här är ett program som handlar om deras språk, säger Emmy Rasper.

Vad vill du göra med Språket?

– Jag har jobbat med aktualitets- och nyhetsjournalistik och tar med mig det perspektivet in i programmet. Politik handlar inte bara om skatter utan även om språk och i år, när det är valår, vägs politikers ord på våg. En metafor eller ett ordval kan göra skillnad. Det kommer Språket handla om, men också om hur språket är i förändring i människors vardag.


Efter 16 år som programledare för Språket går Anna Lena Ringarp i pension. Även programmets återkommande språkexpert, Lars-Gunnar Andersson, lämnar i samband med detta. Tillsammans har de sänt närmare 800 program, fått in över 100.000 lyssnarfrågor och besvarat omkring 5000 frågor. Under åren har inte bara lyssnare från hela landet medverkat, utan också språkforskare i Sverige och från många andra länder.


– Ja, jag väljer att gå i pension, även om jag har haft världens roligaste arbete där inte minst kontakten med lyssnarna har gjort det spännande att öppna mejllådan varje morgon. Men jag tycker att 65 års ålder kan vara en bra tidpunkt för att växla spår. Jag tänker nu ägna mer tid åt varelser med ett alternativt förhållningssätt till livet, som hästar, hundar, fåglar och barnbarn. Men jag utesluter inte helt arbete framöver, säger Anna-Lena Ringarp.


Mer info om Språket:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=411


Pressbild:

Emmy Rasper. Språket i P1
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3141428_2000_1455.jpg
Foto: Martina Holmberg


För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, Pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730 70 25 00

Sabina Schatzl, Tf. programchef
sabina.schatzl@sverigesradio.se
0768-76 16 32

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista