Mikael Andersson Foto: Cecilia Mora/Sveriges Radio
P1

Tendens: Vem vill redovisa sina grundläggande behov?

Mikael Andersson föddes för 49 år sedan nästan utan armar och ben. Med stor envishet har han lärt sig att klara det mesta på egen hand utan sina personliga assistenter. I den senaste omprövningen blev han inte beviljad de tjugo timmar i veckan som krävs för att få assistans via Försäkringskassan.

- Det känns som ett bestraffning att inte få beviljad assistansersättning bara för att jag på egen hand har kämpat för att klara mina grundläggande behov, säger Mikael Andersson.

Han föddes utan armar och ben och är i stor behov av hjälp men Försäkringskassan har ändrat reglerna för grundläggande behov och drar in hans hjälp.

Med stor envisshet har Mikael på egen hand lärt sig klara det mesta av sina grundläggande behov . Idag är han en av de mest anlitade föreläsarna i Sverige samtidigt som han tar hand om sina fyra barn. I den senaste omprövningen blev han inte beviljad de tjugo timmar i veckan som krävs för att få assistans via Försäkringskassan. Fram tills nu har hans fru Christina varit hans personliga assistent men nu är de oroliga att inte kunna dela familjeansvaret på lika villkor.

Åsa Puides liv förändrades i ett enda slag när hon för några månader sedan fick sin personliga assistans halverad. Hon är ensamstående mamma och sitter i rullstol på grund av en medfödd sjukdom. Under sonen Jonathans första år hade hon alltid hjälp av personliga assistenter. Hans liv blir också helt förändrad nu när Åsa inte har hjälp i den omfattning hon tycker hon behöver för att kunna känna sig som en bra mor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".