Kulturdokumentäre: Från kullarna i Holma Foto: Fredrik Pålsson/Sveriges Radio
P1

Kulturdokumentären: Från kullarna i Holma - Ett program av Fredrik Pålsson om en utkant av Malmö

För tio år sedan låg det fattiga miljonprogramsområdet Holma på gränsen till åkern. Det var här Malmö slutade, med de karakteristiska kullarna som man formade av massorna som blev över när höghusen byggdes. Idag har den nya stadsdelen Hyllie byggts upp bredvid åkern, med Malmö Arena, köpcentret Emporia och en järnvägsstation som tar dig direkt till kontinenten. Från kullarna i Holma kan du nu titta ut över Malmö, på båda håll. Och vad du ser där uppifrån, beror på vem du är.

I kulturdokumentären "Från kullarna i Holma" av Fredrik Pålsson får vi träffa människor som är en del av den utveckling som pågår, och som alla har skapat något för eller om Holma. Vi träffar Fadi Matari, som uppfunnit en musikspelande soffa som han hoppas både ska göra området bättre, och som ska få spridning över Sverige. Vi träffar landskapsarkitekten Susanna Kapusta som försöker förbinda Kroksbäcksparken, där kullarna ligger, med det nya Hyllie. Och vi träffar författaren Andrzej Tichy som för några år sedan skrev den dystopiska romanen "Sex liter luft", om ett Holma där allt tar slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".