Ljudkonstnären Yvette Jackson. Foto: Yvette Jackson

Klassisk musik utanför rasismens ramar

Radioproducenten Birgitta Tollan har rest runt i USA och träffat 25 afroamerikanska klassiska musiker. Samtalen har resulterat i en unik programserie – How sweet the sound – där musikerna berättar om hur de kan arbeta med klassisk musik i ett land där de upplever en inbyggd, och strukturell, rasism.


I programmet den 1 februari medverkar alviolinisten Richard Brice, tonsättaren och pianisten Anthony Davies och ljudkonstnären Yvette Jackson.

Richard Brice är försteviolast hos Munich Chamber Orchestra och spelar i många andra orkestrar I Europa och i Nord- och Sydamerika. Han frilansar i New York och spelar bl a i Phantom of the Opera på Broadway där Peter Jöback spelar huvudrollen. Varthän i världen än Richard Brice beger sig så är han den ende afroamerikanen i orkestrarna.

– Svarta människor finns aldrig i publiken vid traditionella klassiska konserter, varken i Europa eller i USA. När jag var barn fanns det en enda svart musiker i New York-filharmonikerna. Idag, 50 år senare, finns det inte en enda, berättar Richard Brice.

Pianisten Anthony Davis komponerade 1993 musiken till Tony Kushters Broadway-uppsättning av Angels in America. Han har tonsatt sex operor, bl a Malcolm X om den radikale muslimen och medborgarrättskämpen med samma namn.

– Koralerna i operan är inspirerade av John Coltrane, rytmerna av Count Basie och Duke Ellington och sångstämmorna av Billie Holiday, förklarar Anthony Davis.

I programmet medverkar även ljudkonstnären Yvette Jackson från San Diego. Hon började spela trumpet, men inspirerad av John Cage och svenske Åke Hodell, skapade hon radiooperan Invisible People. Den har sin utgångspunkt i om afroamerikanska pastorers och professorers missnöje med att president Barack Obama stöder homosexuella äktenskap.


Programmet går även att lyssna på i efterhand på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista