Tithi Hahn. Människor och tro. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Människor och tro

Om att fler judar vill be på Tempelberget och om kyrkoherden Åke som blev Ann-Christine.

Fler judar vill be på Tempelberget

Tempelberget i Jerusalem är en helig plats för både judar och muslimer, men judar får inte får be där. Ett förbud som mindre grupper nationalreligiösa judar protesterar mot genom att gå upp på berget. Aktivisterna är få men blir fler och under det senaste året har deras krav på fri bön på Tempelberget fått större stöd, både bland politiker och i den israeliska allmänheten. Människor och tro följde med en grupp aktivister upp på Tempelberget.

Kyrkoherden Åke blev Ann-Christine

I mer än 40 år kämpade han mot tankarna och en önskan att få vara kvinna istället för man. Till sist tröttnade Åke på att leva med sin hemlighet och kyrkoherden kom ut som Ann-Christine vilket överraskade både familj och församling. De senaste veckorna har hon hamnat i fokus med anledning av att dottern Ester Roxberg skrivit en bok om sin pappa Ann-Christine Roxberg. Hör Ann-Christine själv i Människor och tro i ett samtal om Gudstro, skuld, skam och friheten att få känna sig hel.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Jalal Lalouni 08-784 15 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista