Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

Meny hyllar Hiram genom att laga grönt

Publicerat tisdag 28 januari 2014 kl 15.33
Veckans gästkock i Meny är skribenten Milena Bergquist, som bland annat arbetat som redaktör på Svenska Dagbladet, där hon kom i kontakt med tidningens legendariska matskribent Märit Huldt, eller Hiram som var hennes signatur. Milena Bergquist har återutgett hennes bästa recept. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio

Veckans gästkock i Meny är skribenten Milena Bergquist, som bland annat arbetat som redaktör på Svenska Dagbladet, där hon kom i kontakt med tidningens legendariska matskribent Märit Huldt, eller Hiram som var hennes signatur.

Hiram skrev om mat i Svenska Dagbladet i 25 år, och ses av många som en av Sveriges viktigaste matmänniskor. Milena Bergquist fick ta över Hirams lådor med recept och har återutgett hennes bästa recept i nya kokböcker.  I veckans Meny lagar hon och Fia Gulliksson några av Hirams vegetariska recept, som passar bra för säsongen. Det blir sesamsnittar och retromaträtten ägg en cocotte. Dessutom blir det en fransk klassisk grönsaksgryta.

- Det är en perfekt kylskåpsrensningsgryta, där man kan tjoffa ner lite vad som helst, säger Milena Bergquist.

Till efterrätt lagas chokladkakan som kallas djävulsflotte; en inte så vacker efterrätt.

- Det är den godaste chokladkakan jag bakat på flera år. Vad spelar det då för roll att den är ful som stryk, undrar Milena Bergquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".