Tonsättaren och pianisten Courtney Bryan. Foto: Elizabeth Leitzell

Klassisk musik utanför rasismens ramar

Radioproducenten Birgitta Tollan har rest runt i USA och träffat 25 afroamerikanska klassiska musiker. Samtalen har resulterat i en unik programserie – How sweet the sound – där musikerna berättar om hur de kan arbeta med klassisk musik i ett land där de upplever en inbyggd, och strukturell, rasism.


I programmet den 8 februari medverkar tonsättaren Trevor Weston och tonsättaren och pianisten Courtney Bryan.

Trevor Weston komponerade stycket The People Could Fly utifrån en afroamerikansk folklig myt som säger att några av de människor som kidnappats som slavar från Afrika hade sådana magiska krafter att de faktiskt kunde flyga tillbaka till hemlandet. Weston undervisade flera år i Charleston, South Carolina.

− Stycket är inspirerat både av Ghulla-musik, som har speciella rytmer, och av en negro spiritual, Swing Low Sweet Chariot, förklarar Trevor Weston.

Texten berättar om en grupp änglar som ledsagar det afroamerikanska folket över Jordanfloden.

− Vatten renar, vatten innebär resa och rörelsefrihet. Att ta sig över Jordanfloden är för afroamerikaner att bege sig till en annan plats, till ett bättre liv, förklarar Trevor Weston.


Courtney Bryan 
är den allra första afroamerikanska kvinna som tagit examen i musikalisk komposition vid det legendariska Columbiauniversitetet i New York, som grundades redan 1754. Hon är också jazzpianist.

− Jag växte upp i New Orleans och såg rasismen tidigt i livet. Där finns de som har och de som inte har. Det tog längre tid att se det komplicerade i att vara både svart och kvinna, säger Courtney Bryan.

Hon anser sig ha ett ”dubbelt medvetande”. Dels som svart och dels som kvinna inom klassisk musik och jazz.

− I min baptistkyrka har jag frihet att göra precis vad jag vill musikaliskt, berättar hon. När jag spelar inne i pianosträngarna ropar församlingen: “Spela Courtney och prisa dem!” Jag kan vara mig själv, jag är bra som jag är. Detta har hjälpt mig mycket, förklarar Courtney Bryan.


Programmet går även att lyssna på i efterhand på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista