- Folk måste förstå att varje km de kör med bilen ger koldioxidutsläpp som sugs upp av haven och gör de surare, säger forskaren Christian Pansch när han mäter pH i havet utanför Tjärnö. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
P1

Vetenskapsradion Klotet - kolsyrat hav utan koraller

Hittills har mänskliga koldioxidutsläpp gjort världshaven 26 % surare och till nästa sekelskifte kan det ha ökat till 170 %.

Alla skalbildande arter får det tufft att leva då. De flesta koraller försvinner och det kan påverka fisk negativt eftersom de trivs i havens "regnskogar". På amerikanska västkusten drabbades ostronodlarna när nästan alla larver dog av försurat havsvatten. 80 % av omsättningen försvann och tusentals jobb var i fara.

- Folk måste förstå att varje km de kör med sin bil ger koldioxidutsläpp som sugs upp av haven och gör de surare, säger forskaren Christian Pansch när han mäter pH i havet utanför Tjärnö.

Programledare: Marie-Louise Kristola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista