Britney Spears. Foto: Sony Music Sweden
P3

Musikguiden i P3: Hitfabriken

Vad har Katy Perrys ”Roar”, Britney Spears ”Work Bitch” och Rihannas ”Stay” gemensamt? De är hits – och de är skrivna eller producerade av svenskar. Musikguiden i P3: Hitfabriken är en reportageserie i tio avsnitt som fördjupar sig i det svenska låtskrivarundret och hemligheten bakom de svenska världshittarna.

Svenska låtar har blivit en exportsuccé, både på den amerikanska marknaden och i länder vi sällan läser om. Men det är inte våra artister som driver den svenska musikexporten. Det är låtskrivarna och producenterna.

Under 10 veckor gräver Musikguiden i P3 med Tina Mehrafzoon fram recepten bakom de senaste årens musikexportsuccéer och förklarar vad som driver den svenska hitfabriken framåt. Är hemligheten vår lutherska arbetsmoral, den kommunala musikskolan eller den svenska paradgrenen att kopiera exakt rätt trend vid rätt tillfälle? Eller beror det på något helt annat?

I Musikguiden: Hitfabriken testkörs alla teorier mot låtskrivare, stjärnproducenter, experter och forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista